Ruralno zahvaljujući renoviranju (p)ostaje ruralno sa modernim elementima

Mala jednospratna kuća pretvorena je u udobnu kuću za odmor sa velikim prostorom za okupljanje porodice...

Zapravo, ova kuća je osim velikog dnevnog boravka dobila i prilično prostranu spavaću sobu, što u ovom slučaju predstavlja prilično veliki poduhvat. Prvobitna konstrukcija bila je mala jednospratna kuća sa debelim granitnim zidovima i dvovodnim krovom. Čitavo područje je zapravo bilo ograđeno zidinama, uključujući i skoro uništen natkriveni trem koji je nekada predstavljao pravu atrakciju ovog imanja.

Proces renoviranja uključio je zadržavanje prelepih spoljnih zidova koji su podignuti tako da budu u ravni sa susednom konstrukcijom. Istovremeno, odlučeno je da se zadrži izgled diskretnog i tradicionalnog eksterijera a da se glavni fokus usmeri ka opremanju enterijera koji je trebalo načiniti mnogo savremenijim i privlačnijim. Ozidano područje na imanju trebalo je pretvoriti u malu baštu koja bi uključila i pomenuti natkriveni prostor kako bi domaćini mogli da uživaju u prirodi.

Na ovaj način dobijena je jedna zaista zanimljiva slika doma koji je, s jedne strane za sebe odabrao prilično strogi eksterijer materijalizovan u grubom granitu, a s druge - ipak ostao veran modernom enterijeru koji odiše nekom posebnom toplinom i udobnošću. Valja pomenuti još i to da je unutrašnjost ove kuće u potpunosti ispunjena prirodnim svetlom, što se baš i nije odlika tradicionalnih konstrukcija.

Enterijer nalik potkrovlju na početnom nivou krije kuhunju, dnevni prostor i trpezariju, dok su privatni prostori smešteni u poluspratu. Prilagođeno stepenište i veliki kamin predstavljaju osnovu cele intervencije i zapravo postavljaju sva dalja pravila kada je izgradnja u pitanju. Prodor svetlosti je pažljivo kontrolisan kroz zidne otvore koji, u kombinaciji sa kamenom i drvenim elementima, stvaraju gotovo dramatične efekte, menjajući celokupan izgled enterijera tokom dana. Stolarija po meri samo je dodatno pomogla u dodavanju topline ali je isto tako omogućila stvaranje više skladištenog prostora.

Izvor: architizer

Povezane teme