Ruralno a fleksibilno: renoviranje kuće domaćine oslobodlilo stresa!

Ovaj projekat uključuje obnovu seoske kuće sa trapezoidnim planom koja priprada grupi zgrada koje su ranije bile povezane sa poljoprivrednom eksploatacijom područja...

Iako se ovakvi projekti mogu činiti kao izuzetno zahtevni, činjenica je da se korišćenjem osnovnih materijala sa istog tog područja umnogome olakšava cela stvar. U ovom konkretnom slučaju, polazna tačka bila je reorganizacija omotača kao i klimatsko poboljšanje sa projektovanom izolacijom od plute. Kako bi se pomenuto i postiglo, sprovedeno je dubinsko proučavanje smera sunčeve svetlosti, prirodne unakrsne ventilacije ali i mogućnost upotrebe bunarske vode sa sistemom filtera.

Originalna kuća je bila manja, a nekoliko njenih površina se koristilo za štale ili kokošinjce pa tako nije imalo nikakvu vezu sa ostalim prostorijama niti sa obližnjim vrtom. Severni deo kuće, u kom se sada nalazi letnja veranda, bio je u potpunosti zatvoren.

Ovo su samo neke od stavki koje su novim planom kuće u potpunosti poboljšane, bar kada je o funkcionalnosti reč. S pravom se može reći kako je ova kuća sada postala jedan fleksibilan dom koji, iako ima samo dve sobe, u sebe može smestiti čak dvanaest osoba! Kada je reč o dizajnu enterijera, originalni podovi, grede i stolarija savršeno su kombinovani sa jedva obrađenim materijalama poput podova od terakote i betona, prirodnog kamena i drveta.

Sve ove izmene osigurale su da se domaćini sada ne samo bolje povežu sa svojim prirodnim okruženjem, već i da smanje nivo stresa koji je tako karakterističan za urbani život.

Izvor: archdaily

photo: Del Rio Bani

Povezane teme