Restaurirana vikendica stara 120 godina u Kejptaunu

Nedavno je jedno zdanje u Kejpaunu dobilo sasvim nov izgled.

Reč je o vikendici koja je stara čak 120 godina. Firma Douglas & Company Architects je zaslužna za fantastičan novi izgled ove predivne viktorijanske građevine, koja je bila ostala bez svog sjaja.

Sa posebnim osvrtom na njegovu istoriju, sa maksimalnim očuvanjem vrednosti i izvornih karakteristika, ono što je dobijeno na kraju je zaista vredno divljenja. Oronula, gotovo izgubljena, ova vikendica je čekala na nekog ko će biti u stanju da prepozna njen kvalitet. Više od 120 godina bogate istorije koja se proteže kroz nju, ostavilo je traga na njoj, ali i dalo inspiraciju arhitektama.

Nova konstrukcija pretežno je izgrađena od cigle, drveta i kamena, prilikom čega se težilo maksimalnom zadržavanju nekadašnjeg oblika same vikendice. Prednja strana vikendice nije u većoj meri promenila svoj izgled, dok su dva veća prozora na krovu odraz modernog doba. Na krovu se nalazi mesto u kom se zadržava kišnica, koja se potom koristi za upotrebu u kupatilu, kao i pri radu veš mašine i mašine za sudove.

Dizajnirana tako da vlasnicima ponudi dosta prostora za svakodnevni rad, odmor i užitak, vikendica je podeljan na dve zone. Prizemlje je zadržalo svoj prvobitni oblik, s tim što mu je dodato kupatilo i stepenište za gornji sprat. Sa zadnje strane vikendice se nalazi dvorišni prostor koji unutrašnjem delu daje dodatnu dozu svetlosti. Na drugom spratu su spavaća soba, kupatilo i radna soba.

Krovne grede su izložene duž cele vikendice što u sam prostor unosi dodir prirode. Obilje prirodnog drveta i svetlih boja zaduženo je za stvaranje toplog i ugodnog ambijenta. Osim toga kompletan prostor je ispunjen različitim umetničkim delima koji mu daju specifičnost i poseban šarm.

I dok je prednja fasada kuće zadržala svoj nekadšnji izgled, zadnja strana se odlikuje modernim elementima. Velika klizna vrata vode na terasu novog dvorišta, što celom zdanju daje neponovljiv izgled.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Arhitektura

Povezane teme