Redefinisanje jednostavnosti i minimalizma unutar trospratne vile

Trospratna vila u Emiratima savršen je primer pametne podele prostora, a uz to je i dokaz da je svaki materijal koji je učestvovao u njenoj izgradnji dobio svojih “pet minuta slave”...

I zaista, bilo da se radi o prostranim staklenim prozorima u ogromnim dnevnim sobama, ili je reč o elementima od oraha koji dele različite prostore, kao i o stepenicama od mermera koje povezuju prizemlje sa podrumom – svi ovi materijali služe da istaknu jednu posebnu atmosferu unutar ove velelepne trospratnice.

Forma i funkcija zasebnih prostora definisana je jednim novim pogledom na jednostavnost i minimalizam. Ili, kako smo u samom naslovu naveli – redefinisana, kako u pogledu izbora materijala, tako i u integraciji vegetacije i svetlosti. Vila možda na prvi pogled deluje kao zasebna celina na tri sprata, ali ona zapravo savršeno korespondira sa svojim okruženjem.

Primera radi, prizemlje se proširuje na otvoreni bazen i predivan vrt. Na ovaj način okolni zeleniš i drveće gotovo da postaju deo same vile. Jedna velika mermerna ploča prekriva pod sa elementima od oraha koji služe za separaciju prostora, dok su delovi nameštaja postavljeni tako da još više naglašavaju prirodan pogled i dnevnu svetlost.

Kada je u pitanju prodor svetlosti i horizontalna cirkulacija, prvi sprat sledi istu logiku kao i prizemlje, istovremeno nudeći mnogo više privatnosti ali i uživanje u toplijim podovima i drvenim oblogama. Drugi sprat je povezan sa donjim nivoom zahvaljujući prostorima i prolazima dvostruke visine koji takođe gledaju na vrt i bazen ispod.

Sa glavnog ulaza, prekinuta mermerna ploča služi da poveže prizemlje sa podrumom, dok jasna promena materijala i svetlosti samom podrumu daje potpuno drugačiji osećaj i atmosferu. Valja pomenuti da je kućno igralište dizajnirano tako da u potpunosti odgovara potrebama i hobijima klijenata, a vila se može pohvaliti i impresivnim barom, kućnim bioskopom, teretanom i igraonicom.

Izvor: archdaily

Povezane teme