Prvi pogled na atraktivnu zgradu koja je pravi dragulj održive arhitekture

Jonas, smešten u luci Amsterdam IJburg, predstavlja inovativan koncept stanovanja...

Sa 190 studija srednje klase za iznajmljivanje, 83 stana vlasnika, i niz pratećih objekata, ova impresivna zgrada, dizajnirana od strane Orange Architects, nosi visoki sertifikat održivosti. Smestivši se na sam rt, Jonas ima cilj da postane održivo i privlačno srce za komšiluk, poboljšavajući društvenu koheziju u ovoj još uvek novoj gradskoj četvrti.

Ime Jonas, inspirisano pričom o "Jonasu i kitu", odražava avanturistički duh, ali i osećaj zaštićenosti i udobnosti unutar velikog tela. Ova herojska građevina toplog srca ističe se među okolnim zgradama u IJburgu, naglašavajući specifičnu lokaciju na rtu i jedinstveni program. Izražavajući teme vode, pristaništa i brodogradnje, Jonas postaje deo "živog pejzaža", sa javnim predvorjem oivičenim drvenim paviljonom, koristeći ga kao tribinu ili mesto za različite aktivnosti.

Fasada Jonasa, obložena tamnim cinkom, naglašava nepravilne otvore koji stvaraju utisak blago zatalasanih prozora duž fasade. Ova posebna estetika čini ovo remek - delo prepoznatljivim i inovativnim. Unutrašnjost zgrade je neočekivana i nadrealistična, inspirisana konstrukcijom tradicionalnih drvenih brodova. Prostorni koncept, baziran na skeletu od rešetki, stvara udoban dom za ukupno 273 stana.

Pejzaž Jonas-a se ne ograničava samo na spoljašnjost zgrade već prodire i unutar nje. Zajednička ruta kroz zgradu stvara kanjon koji povezuje javni i kolektivni program, uključujući bioskop, planinsku stazu, šumsko dvorište, i otvorene bašte na krovu. Komercijalni objekti u prizemlju doprinose dinamici zgrade, dok menadžer zajednice olakšava organizaciju aktivnosti i pomaže u povezivanju stanara.

Osim socijalne održivosti, Jonas se ponosi tehničkom održivošću. Zgrada sa nultom potrošnjom energije koristi solarnu energiju, sistem za grejanje se povezuje na javnu mrežu, a kišnica se sakuplja i ponovo koristi. Materijali su pažljivo odabrani kako bi smanjili uticaj na životnu sredinu, a pejzažna arhitektura ima za cilj jačanje ekoloških vrednosti područja.

Jonas je dobio najviši BREEAM sertifikat i postao jedna od najodrživijih stambenih zgrada u Holandiji. Kroz povezivanje različitih prostora, Jonas postaje srce IJburga, mesto koje ne samo da pruža dom svojim stanarima već je i otvoreno za lokalnu zajednicu.

 

Povezane teme

17.02.2024 Arhitektura

Jedinstveno mesto za uživanje: mala kuca izgrađena od transportnih kontejnera

Ovo jedinstveno utočište, formirano od dva transportna kontejnera, kombinuje skandinavski dizajn sa tropskim stilom.

15.02.2024 Arhitektura

Sofisticiran spoj prirodnih materijala: kuća od kedra, hrasta i oraha

Smeštena u dubokom zagrljaju šume, ova kuća od svetlog drveta nije samo udoban dom, već i svojevrsna oda lepoti prirode, simbol spokoja i povezanosti s okolinom.

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...