Prostrana, prilagodljiva & energetski efikasna kuća od cigle

Reč je o impresivnoj kući u Indiji, dizajniranoj po meri domaćina koji su bili vrlo jasni u svojim mislima i zahtevima, ali i podjednako spremni da stvore dom daleko od gradskog haosa.

Ovo je dom prilagođen indijskom paru koji ceni jednostavnost ali ima i taman toliko avanturističkog duha da se otisne u jednu nesvakidašnju građevinsku priču. Namera je bila stvoriti dom koji će maksimalno iskoristiti ogroman prostor a ujedno ispuniti sve zahteve kada je energetska efikasnost u pitanju.

Kuća se inače vrti oko fascinantne povezanosti koja je primetna na gotovo svakom metru. Ne samo da je unutrašnje u odličnoj vezi sa spoljašnjim, već je i međusobni odnos jednog prostora sa drugim gotovo fascinantan. Veliko centralno dvorište na koje izlazi ogromna dnevna soba sa trpezarijom ograničeno je kliznim preklopnim vratima koja na momenat daju osećaj da se radi o samostalnoj celini. To je slučaj i sa svim ostalim delovima doma koji su razgraničeni na ovaj način.

Inače dvorište zajedno sa trpezarijom čini sekundarnu otvorenu osu dok je glavni deo postavljen na prvom spratu formirajući most koji gleda na trpezariju. U nastavku se nalaze spavaće sobe, teretana i kućni bioskop dok je poslednji sprat rezervisan za umetnički studio, kancelariju, polunatkriveni prostor za sedenje i terasu.

Ipak, ono što definitivno privlači najviše pažnje jeste spoljašnjost ove kuće – jednostavna geometrija obložena hrabrom ciglenom masom sa otvorenim betonskim delovima i velikim otvorima. Da bi se razbila jedna takva organizacija na fasadi je utisnuta zanimljiva kružna silueta koja kao da poziva na dublje istraživanje celog imanja. Cigla, beton i drvo predstavljaju osnovnu paletu materijala, ali se samo za ciglu s punim pravom može reći da odskače od ostalih suptilnih tekstura u kući.

Velika prilagodljiva kuća sa dvorištem savršeno se uklapa u koncept održivog i komfornog stanovanja. S obzirom da se radi o vrućoj i suvoj klimatskoj zoni debeli zidovi, unakrsna ventilacija, zaslon za zaštitu od sunca, izolacija kako na zidovima tako i na terasama su metode korišćene za stvaranje ugodne unutrašnje temperature.

Ova impresivna kuća obložena ciglom je pokušaj stvaranja okruženja u kojem prostori nesmetano komuniciraju – kako jedni sa drugima, tako i sa prirodom. U njoj čovek može živeti na neki drugačiji, neformalan način, a istovremeno uživati u svežem vazduhu i uzbudljivoj igri svetlosti.

Izvor: archdaily

Povezane teme