Primer elegantne savremene jednostavnosti sa izražajnim i toplim karakterom

Više slika

Više slika

Ovaj projekat istražuje arhitekturu udaljenu od formalnih vežbi i pristupa promišljenom rešenju prostorne i građevinske poetike.

Tačnije, ova kuća predstavlja odgovor koji artikuliše zahteve mlade porodice, poboljšava inherentne odnose lokaliteta i otkriva tektonske materijalne kvalitete u komad elegantne savremene jednostavnosti sa izražajnim i toplim karakterom. Razmatranje parcele pune drveća prethodilo je arhitektonskoj intervenciji: od prvog poteza primećeno je prisustvo postojeće vegetacije, što je odredilo položaj arhitektonskih volumena koji su strateški izbegavali drveće i odgovarali prednjem i zadnjem stanju lokacije.

Prelepo drvo avokada, praćeno nizom stabala limuna, postavilo je obrazac za stvaranje ulaznog prolaza koji deluje kao prelazna zona iz javnog u privatni prostor, a završava se u prirodnom pragu formiranom od krošnje avokada i ulaznog hola. Nakon predvorja pojavljuje se providni prostor svetlosti koji sadrži društveni prostor i obuhvata zadnje baštensko drveće i potok. Ovaj društveni prostor je širok, otvoren i fleksibilan.

Drveni krov koji levitira pokriva veliku dnevnu sobu koja se otvara pozivajući baštu unutra. Ovo mesto boravka odiše bogatom teksturom materijala, svežinom i višestrukom providnošću. Odnos između enterijera i eksterijera je zamagljen kroz velika preklopna vrata koja omogućavaju vrtu da uđe u dnevnu sobu, i obrnuto.

Karakter kuće se manifestuje u prevlasti ekspresivnih materijala kao što su izložena cigla, čelik, drvo i njihovom pažljivom rasporedu. Dimenzije cigle karakterišu modulaciju spoljašnjih i unutrašnjih fasada, korišćenjem sklopa blok - veza, kombinacijom rastezanja i spajanja slagača. Dva sloja se postavljaju u blok vezu, a sledeća dva sloja se polažu uz pomeranje za pola cigle, što daje posebnu teksturu velikim keramičkim ravnima.

Fasada je izgrađena od dvostrukog zida, iza cigle je skrivena ventilisana vazdušna komora koja sprečava negativne efekte vlage, poboljšava unutrašnji toplotni komfor kuće i smanjuje gubitak toplote. Čelična konstrukcija je izložena na strateškim mestima kuće. Grede, pergole, ograde, stepenice i krovni prozori su pažljivo dizajnirani tako da njihovi izloženi delovi ne samo da pokazuju nosivost čelika već i njegove plastične kvalitete. Rezultat je solidan volumetrijski kvalitet gde je cigla u suprotnosti sa lakoćom drveta i čelika.

Kao završni detalj, u dizajn je integrisan krov za stanovanje kome se pristupa preko elegantnog spiralnog stepeništa, pažljivo izrađenog od metala. Ovo je, u pravom smislu te reči, prijatan otvoreni životni prostor sa panoramskim pogledom na dolinu.

Povezane teme

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.

22.01.2024 Arhitektura

Eklektična mešavina arhitektonskih izraza: kuća sa atraktivnim dizajnom krova

Prostrane sobe, atraktivan dizajn krova i harmonična integracija s okolinom čine ovu porodičnu kuću pravim draguljem ruralnog područja.