Prigradski dom u Sidneju dobio sasvim novi izgled

Inovativna rešenja na polju arhitekture zaslužna su za sve atraktivnije stanove i kuće u kojima žive savremeni ljudi.

Nekada poprilično jednostavna zdanja, pretvorena su zahvaljujući brojnim praktičnim rešenjima u luksuzna kojima ne nedostaje prostora, svetlosti i komfora. Jedan od njih je svakako i prigradski dom u Sidneju koji je doživeo neverovatan preobražaj.

Kako ljudi sve više nastoje da se udalje koliko je moguće od užurbanosti velikih gradova, njihove buke i vreve, razumljiva je sve veća potreba za vikendicama na periferijama. Isti slučaj je i sa Australijom. Sve veći broj kuća i vikendica u predgrađu dobija zasluženu pažnju i doživljava preobražaj kako bi svojim vlasnicima omogućile da uživaju u slobodnom vremenu.

Vikendica sagrađena od opeke, u predgrađu Sidneja, poverena je u ruke dizajn studiju Kreis Grennan Architecture. Njeni vlasnici želeli su da bude prilagođena njihovom stilu života, ali i da se sačuva njeno nasleđe. Njihova težnja je bila okrenuta ka svežem i modernom dizajnu, sa naglaskom na zadržavanju opeke kao osnove i svih pratećih elemenata koji daju ovoj kući nenadmašan šarm.

Ulična fasada same vikendice sačuvana je u korist otvorenog zadnjeg produžetka, čime se dobio sasvim novi koncept života. Stakleni i produžeci od cigle korišćeni su kako bi se dobio raskošan prostor za boravak cele porodice. Nov dodatak sa kliznim staklenim vratima, i staklenim zidovima od poda do plafona, ispunjava unutrašnjost svetlošću i zaista deluje apstraktno.

U prizemlju se nalaze nova kuhinja, trpezarija, vešernica i kupatilo. Drugi sprat je dobio glavnu spavaću sobu, zajedno sa malom radnom sobom, koja gleda na trpezariju i vrt u zadnjem delu. Dok zidovi od cigle sa spoljne strane naglašavaju baštenski stil četvrti, sa unutrašnje strane su isti ofarbani u belu modernu i šarmantnu pozadinu.

Ž.J.

Izvor: Decoist

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Arhitektura

Povezane teme