Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća namenjena svima koji žele da osete potpuno stapanje sa prirodom...

Engleska reč stay, što znači ostati na mestu i ne odlaziti, postala je imenica koja u Koreji označava koncept takozvanog čulnog smeštaja. Prva briga arhitekata pri razvoju ovog projekta bila je razumevanje šta čini ovo tržište jedinstvenim u poređenju sa različitim vrstama smeštaja kao što su hoteli, moteli, gostionice i odmarališta.

Hrana, odeća i mirno utočište daleko od gradske vreve su elementi u kojima svako od nas želi da uživa. Postoje trenuci kada nam prijaju svakodnevni, prijatni elementi, ali i trenuci kada želimo nešto jedinstveno, bilo da je to posebna odeća, hrana ili mesto za boravak. Ovaj ljupki dom namenjen je upravo za te posebne trenutke.

Za početak, malo istorije. Godine 1949. Filip Džonson je izgradio staklenu kuću na velikom imanju. Stvorio je prelep pejzaž i nazvao svoj stakleni zid „veoma skupom tapetom“. U to vreme, staklena kuća nije bila dobro opremljena izolacijom ni klimatizacijom, pa je često bila nepraktična za svakodnevni život.

Takođe, zbog staklenih zidova, nedostajala joj je privatnost, što je dovelo do toga da Džonson sagradi kuću od cigle pored nje za osnovne potrebe. Uprkos ovim manama, Džonson je toliko voleo staklenu kuću da je proveo ostatak života u njoj. Iako staklena kuća nije idealna za svakodnevnu upotrebu, ona je savršeno mesto za putovanja i boravak u prirodi.

Danas, zahvaljujući modernoj tehnologiji, problemi sa izolacijom i klimatizacijom su rešeni, a jedan stari dom preživeo je kompletnu transformaciju kako bi postao upravo to savršeno mesto za život. U pitanju je zapravo jedna kuća sa dve pažljivo odvojene jedinice koje su orijentisane u različitim pravcima, što stanarima omogućava da u potpunosti uživaju u prednostima staklene kuće.

Mehanička soba je postavljena između dve jedinice radi efikasnosti, a stubovi su pažljivo postavljeni unutar prozora kako bi se maksimalno povećala prozirnost kuće. Svaka jedinica ima svoje karakteristike. Prva jedinica ima nameštaj u centru, dok su ivice prazne, tako da sve izgleda kao uobičajeni stambeni prostor.

Nasuprot tome, druga jedinica ima nameštaj postavljen oko ivica, ostavljajući centar prazan, čime se naglašava jedinstvenost staklene kuće. Na ovaj način, svako ko zakorači u kuću može za sebe birati sobu koja mu najviše odgovara.

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne prizore tokom cele godine, od zelenila, preko šarenog jesenjeg lišća, do beline snega.

 

Povezane teme

03.07.2024 Arhitektura

Top 10 najlepših dvoraca

Najlepši dvorci sveta predstavljaju ne samo arhitektonska remek-dela već i prozore u prošlost, gde su se isprepletali istorija, kultura i legende. Ovi veličanstveni građevinski pod...

01.07.2024 Arhitektura

Rustično moderna kuća od kamena

Kamen je vekovima bio osnovni materijal u građevinarstvu, cenjen zbog svoje izdržljivosti, svestranosti i prirodne lepote. U rustičnim modernim kućama, kamen služi kao fundamentaln...

29.06.2024 Arhitektura

Rustična planinska kuća iz bajke

Rustična planinska kuća, koja crpi samo ono najbolje iz lokalne arhitekture, čini ekskluzivno utočište, koje kombinuje modernost sa vanvremenskim dizajnom, kako bi donelo najbolje...

27.06.2024 Arhitektura

Kako modernizovati staru kuću

Posedovanje starije kuće često je putovanje kroz istoriju, gde svaka škripava podna daska i vintage detalj pričaju svoju priču. Međutim, kada odlučite da spojite klasični šarm sa s...

25.06.2024 Arhitektura

Zašto ljudi vole modernu arhitekturu?

Moderna arhitektura nudi nešto za svakoga. Čak i ako se divite suprotnoj strani spektra dizajna i uživate u lepoti rustičnog stila i dalje postoje elementi modernog dizajna koji ć...

23.06.2024 Arhitektura

Upoznajte Gaudijeve veličanstvene građevine

U Barseloni ćete imati priliku da vidite mnoge neobične i prelepe zgrade koje je dizajnirao poznati arhitekta Antoni Gaudi. Njegov jedinstven pristup arhitekturi proizveo je većinu...

21.06.2024 Arhitektura

Neodoljiva privlačnost trouglastih kuća

Ove jedinice su uvek fascinirale svojim jednostavnim oblikom trougla i strukturom u obliku slova A, koja je otvorena i prozračna od poda pa sve do njenih krovnih greda.

19.06.2024 Arhitektura

Kuća koja koristi najviše od svog strmog terena

Kada se radi o terenima nepravilne nivelacije, njihovi uslovi veoma često diktiraju celokupnu izgradnju kuće, utiču na njen dizajn, orijentaciju i arhitekturu...

17.06.2024 Arhitektura

Mala vikend kuća za odmor

Savremene arhitektonske linije i materijali ove vikend kuće čine skladan spoj sa okolinom.

15.06.2024 Arhitektura

Planinska kuća tradicionalnog A oblika

AYFRAIM je pristupačan koncept kuće oblika slova A koji je osmišljen kao „koliba u kutiji“, koji ima za cilj da pojednostavi dizajn i proces izgradnje za svoje kupce.

13.06.2024 Arhitektura

Transparentnost u dizajnu: uticaj stakla na modernu arhitekturu

Staklo ima brojne estetske i funkcionalne prednosti, pa se samim tim i ističe kao materijal koji je dovoljno moćan da transformiše arhitektonski pejzaž.