Prelepa kuća koja svojim biofilnim konceptom definiše besprekornu vezu između zemlje i neba

Više slika

Više slika

Zavirite u elegantan i moderan biofilni dom koji se elegantno stopio sa svojim idiličnim okruženjem...

Sa blagim spuštanjem niz strmi teren, ova kuća već pri samom ulazu stvara šarmantno dvorište i to kroz pažljivo razgraničenje od susednog brežuljka. Njeni terasasti vrtovi vode posetioce do staklenog foajea, otvarajući vertikalni prorez koji očarava trospratnom panoramom koja stvara bezvremensku vezu između prirode i arhitekture.

Ovaj sistem prozora je dopunjen teleskopskim staklenim vratima koja se protežu duž celog doma, što omogućava uživanje u panoramskom pogledu na obližnje planine. Ovakva T-konfiguracija doma ne samo da oblikuje unutrašnji raspored, već omogućava besprekorne poglede koji se pružaju do bazena i prirode u nastavku.

Tri nivoa ove kuće su elegantno povezana vizuelno i zvučno, kroz vertikalne proreze i susedne praznine. Na vrhu se nalazi poprečni prozor usmeren ka jugu, osvetljavajući stepenište koje vodi do bazena na severnom delu. Srednji nivo sadrži prostrane poluautonome prostore kao što su ulaz, dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, dnevna soba i kancelarija.

Na donjem nivou, gostinjski apartman i poluzatvoreni prostor za zabavu se otvaraju prema bazenu, terasi i travnjaku, pružajući savršeno okruženje za opuštanje i druženje. Gornji nivo obuhvata spavaće sobe, vešeraj i garažu, pružajući praktičnu funkcionalnost za svakodnevni život.

Spolja, kuća je obložena održivim materijalima poput obojenih kedrovih obloga i ručno pravljenih terakota cigli, što takođe stvara toplu i prirodnu paletu koja se harmonično uklapa sa okolinom. Enterijer sadrži izložene grede od jele, podove od hrastovine, široke daske i prirodni krečnjak, zidove od gipsa, ormare s upečatljivim teksturama i unutrašnje ograde tamne bronze.

Ova kuća, podstaknuta dubokom ekološkom svesti, suptilno se uklapa u okolni pejzaž, istovremeno primenjujući održive principe u svim fazama izgradnje i života. Održivi materijali ne samo poboljšavaju estetiku kuće, već i smanjuju njen ekološki otisak. Kroz uključivanje sistema za sakupljanje kišnice, projekat takođe efikasno upravlja vodenim resursima naglašavajući tako posvećenost održivom dizajnu.

Slobodno možemo reći da ova prelepa kuća predstavlja inspirativan model za odgovorno planiranje gradnje kao i izvanredan spoj savremenog dizajna i duboke veze sa prirodnim svetom.

Povezane teme

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...

22.05.2024 Arhitektura

Aston Martin Residences Miami: najviši stambeni neboder u obliku jedra

Prvi put najavljen 2016. godine, ovaj projekat je završen 2021. godine, i predstavlja prvi završeni projekat nekretnina ovog proizvođača automobila.

20.05.2024 Arhitektura

Održiva arhitektura: kako graditi budućnost bez oštećenja planete?

U projektovanju zgrada koje svakodnevno gradimo, koristimo ogromne resurse i ostavljamo neizbrisiv trag na samoj zemlji. Ali šta ako bi se naše strukture mogle neprimetno uklopiti...

18.05.2024 Arhitektura

Raj u prirodi: dvospratna kućica sa panoramskim pogledom na okolinu

Nazvana Atalaia de Pinguela nudi ne samo udobnost unutar zidova, već i mnoštvo aktivnosti na otvorenom poput roštiljanja, opuštanja uz vatru ili jednostavno uživanja u šetnji po pr...

16.05.2024 Arhitektura

Inovativni kulturni centar u Džuhaju sa potpisom Zahe Hadid

Sa jedinstvenom arhitekturom i ekološkim pristupom, ovo mesto predstavlja vrhunac kulturne integracije i održivog dizajna u južnoj Kini.