Posebna minijaturna kuća za posebnu porodicu

Minijaturna kuća u šumi nadomak Beča – dovoljno mala da stane na strmu padinu, dovoljno posebna da postane savršen porodičan dom...

Ovo je zaista jedna posebna kuća, izgrađena s namerom da zadovolji sve potrebe jedne isto tako posebne porodice koja je rešila da svoj život provede u sanjivoj šumi sa visokim stablima. Gledajući iz ove perspektive, glavni grad Austrije deluje prilično daleko, ali to je samo optička varka – za odlazak u centar Beča potrebno je odvojiti tek nekih pola sata, i ni minut više.

Čudno imanje sa još čudnijom strmom padinom predstavljalo je priličan izazov za arhitektonski tim koji je u startu morao da zaboravi na neke uobičajene ideje. Najvažniji arhitektonski zadatak bio je uhvatiti fantastičan pogled na šumu i samim tim stvoriti maksimalnu vezu sa okolnom prirodom. Da bi se stvorila privatnost – kuća je potpuno zatvorena sa strane, dok su njen prednji i zadnji deo u potpunosti zastakljeni kako bi domu osigurali i maksimalnu otvorenost.

Dobar pogled na okolnu šumu zagarantovan je zahvaljujući dvospratnoj staklenoj fasadi, pa je prizor iz gotovo svakog ugla doma zaista neverovatan. Skriveni motiv dizajnera bio je stvaranje besprekornog prelaza između unutrašnjeg i spoljašnjeg, a na osnovu slika koje imamo prilike da vidimo čini se da je taj posao savršeno obavljen.

Prilikom planiranja strogo se vodilo računa o stvaranju što većeg prostora za korišćenje a to je podrazumevalo koncentrisanje na najvažnije stvari. Još jedna zanimljiva stavka jeste i to da su hobiji i profesije stanara ugrađeni u dizajn kuće, pa se tako strast domaćina prema knjigama i vrtlarstvu može videti u pametno dizajniranim policama za knjige kao i terasi na više nivoa koja na originalan način upotpunjuje ostatak (strmog) dvorišta.

Izvor: archdaily

Povezane teme