Porodična kuća oživela zahvaljujući lukovima, okruglim prozorima i vrtovima na terasama

Višegeneracijske porodične kuće obično su posvećene stvaraju dodatnog prostora, privatnosti i svestranosti.

Ponekad je svaki sprat povećen drugoj generaciji. Dok su najstariji članovi u prizemlju, prvi sprat je namenjen srednjem auditorijumu a najmađa generacija dobija potkrovlje. Danas vam predstavljamo jednu izuzetnu porodičnu kuću u kojoj u miru i slozi žive tri generacije. Smeštena na jednom od ostrva u Vijetnamu, ova četvorospratna kuća od cigle i betona smešta tri generacije pod svoj krov.

Dizajnirana i konstruisana od strane AD9 Architects stduija, ova četvorospratnica je nazvana Da Nang Hosue i obuhvata ukupno 500m2. Ona funkcioniše kao životni prostor ali i kao prodavnica čestitki u prizemlju. Ručno izrađene čestitke prodaju se na najnižem nivou kuće, dok se iznad radnje uzdiže neobično arhitektonsko zdanje. U kući živi bračni par sa svoje dvoje dece kao i njihova baka.

Kuća Da Nang dizajnirana je da bude dom posvećen ravnoteži protoka vazduha. Unutrašnjost betonskog okvira kuće ostala je neuređena stapajući industrijski izgled betonskih zidova sa poliranim drvenim akcentima koji čine vrata i ormariće. Bela fasada i stepenište pružaju se kroz čitavu rezidenciju, spajajući se sa bogatim zelenilom koje se nalazi unutar i izvan doma.

AD9 studio je težio ka tome da stvori dom koji će komunicirati sa okolnom klimom i pejzažem mesta u kom se kuća nalazi. To je dovelo do integrisanja mnoštva otvorenim prostora poput terasa i izloženih šetališta, kao i velikih zaobljenih prozora na kući. Brisanjem granica između unutrašnjih i spoljašnjih prostora širom ovog doma, dizajneri su stvorili mogućnost prirodne ventilacije prostora, kao i ulaska sunčeve svetlosti u enterijer.

Odeven u čvrste građevinske materijale poput pečene opeke i rustičnog kamenja, pri čemu je većina materijala dobijena lokalno, ovaj dom zrači posebnim šarmom u svom neobičnom četvorospratnom izdanju.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme