Porodična jednospratna kuća sa kosim krovom

U pitanju je jednospratna porodična kuća modernog dizajna koja se savršeno uklopila u pomalo rustično i divlje prirodno okruženje.

Zemljište je prvobitno zauzimala seoska kuća sa malim salašom, što su arhitekte odmah iskoristile kako bi postavile glavnu temu nove kuće. Domaćin je insistirao samo na tome da kuća bude jednospratna i da se njen kosi krov održi u skladu sa malim potkrovljem koje se skrivalo iznutra. Tako je rođena ideja o stvaranju zasebnih zona, od kojih je glavna sa stambenim prostorom u prizemlju postavljena bliže ulici, dok su svi stambeni i sanitarni čvorovi smešteni na spratu.

Konstrukcija zgrade je konvencionalno izrađena od keramičke cigle sa armirano-betonskim podovima, dok je krov postavljen na drveno-čeličnu konstrukciju i pokriven šablonom od cementnih vlakana. Cela kuća gleda na baštu prema bazenu što je velika prednost imanja, posebno u letnjim mesecima.

Da stvar bude još bolja, tu je i privatna terasa sa vidikovcem u pravcu bazena koja predstavlja pravu malu oazu mira i spokoja. Čak i da niste ljubitelj ovako pojednostavljenog dizajna i stila, činjenica je da ovaj dom maksimalno poštuje privatnost svojih stanara u svakom mogućem pogledu.

Kada je u pitanju dekor enterijera, domaćini su želeli da prostorije budu jednostavne bez nepotrebnih detalja i ukrasa. Dizajneri su prvenstveno radili sa prirodnim materijalima, poštujući drveni pod koji je već postojao i koji je enterijeru dao lagan, moderan, bezvremenski stil koji će ujedno biti i estetski održiv na duže staze.

photo: Archigether

Povezane teme