Ponekad je plava fasada sve što je kući potrebno da zablista

Više slika

Više slika

Dvostruko zakrivljeni krov u kombinaciji sa nepogrešivim izgledom fasade - to je sve što treba da znate o ovoj neverovatnoj porodičnoj kući.

Iako se nalazi na pomalo nezgodnom terenu, ova kuća je uspela da sebi obezbedi zakrivljeni krov koji je nastao kao rezultat dva oblika koji se preklapaju. Zabatni krov je dizajniran na zakrivljenoj strani imanja, dok se horizontalna linija krova nalazi na strani imanja koje gleda direktno na ulicu. Vila je izgrađena na tri sprata, sa dodatnim nivoom unutar "haube" krova.

Zbog prirodnog toka terena, nivo prizemlja i suterena imaju direktnu vezu sa okolinom. Okrenuta prema jugoistoku, veza sa pejzažom uz nagnutu baštu je poboljšana zatvaranjem dve praznine sa sistemom zavesnih zidova. Snažna veza između pejzaža i kuće se prevodi u ekspresiju fasade i krovne obloge uz primenu jednog prirodnog materijala izraženog kroz prilagođenu oblogu od keramičkih pločica koja obavija celu zgradu.

Ova prilagođena raznobojna zastakljena obloga od pločica predstavlja prelaze u okolnom pejzažu - od svetlijih do onih najtamnijih. U unutrašnjosti, svi životni prostori su organizovani oko šupljina zatvorenih zavesama i zatvorenog jezgra obloženog drvetom. Zid zavese obezbeđuje transparentnost i dnevnu svetlost sve do nivoa podruma. Zatvoreni element je zapravo svojevrsno obeležje unutrašnjosti koje sadrži prateće funkcije.

Dizajn enterijera je upotpunjen prelepo uokvirenim pogledom na okolno selo, koristeći drvene okvire koji prolaze kroz tradicionalni rad sa pločicama. Monolitno prisustvo zapremine zgrade je naglašeno kosim krovnim površinama i spoljašnjim zidovima. One su obložene pločicama od istog kontinuiranog materijala - raznobojnim glaziranim keramičkim pločicama. Nijansa ovih pločica čini koherentnu celinu, čineći vezu i stapajući zgradu u transformativni pejzaž.

Upotreba boja je u skladu sa nijansama okoline, osiguravajući da se vila apsorbuje u promenljivom terenu. Pejzaž dina, bara i močvara u različitim godišnjim dobima ogleda se u spektru boja dizajna koji se sastoji od pet nijansi sive, zelene i plave. Glazura pločica je živahna, sjajna i ima efekat prelivanja, stvarajući biserni izgled na pločicama, utičući i na pojavu svetlosti na izgled fasade i krova.

Povezane teme

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.