Pogledajte kako će izgledati futuristička baza na Mesecu

Dizajner Mahdi Egbali Almaši predstavio je projekat za futurističku istraživačku bazu na Mesecu koja bi se mogla izgraditi u naredne dve ili tri decenije.

Kompleks sa kapacitetom od 100 ljudi moći će da obezbedi uslove za stalni boravak istraživača, svemirskih turista, inženjera, fizičara i drugih specijalista starih od 18 do 60 godina.

Dizajner svoju viziju baze na Mesecu ilustruje nizom vizuelnih slika koje prikazuju kako će izgledati njeni različiti elementi. Projekat uključuje zajednički višenamenski prostor za sastanke, igraonicu za virtuelnu stvarnost, teretanu sa virtuelnim trenerom, restoran pod kontrolom šefa kuhinje i kompleks hidroponike sa vertikalnim policama.

Zbog opasnosti od meteorskih pljuskova i visokog pozadinskog sunčevog zračenja baza će ležati na dubini od 80 metara ispod površine. Zbog visokih troškova transporta građevinskog materijala sa Zemlje na Mesec, izgradnja takvog kompleksa će se izvoditi metodama 3D štampanja. Kao rezultat toga, izgradnja lunarne baze biće važan korak ka međuplanetarnim putovanjima, izvlačenju vanzemaljskih resursa i poboljšanju kvaliteta života sledećih generacija ljudi.

Povezane teme