Plaža, okean i svež vazduh su sve što je ovoj neobičnoj kući potrebno

Iako su ogromne žaluzine postale zaštitni znak ove nesvakidašnje australijske lepotice, činjenica je da je ova porodična kuća osmišljena s namerom da uživa u svežem vazduhu ali i neverovatnom pogledu na okolno more.

Zapravo, reč je o projektu dizajniranom za bračni par koji je želeo dom idealan za velika porodična okupljanja i druženje sa prijateljima. Ovo ne čudi, s obzirom da je reč o zgradi smeštenoj u peščanim dinama sa idealnim pogledom na plažu i morsko prostranstvo.

Imanje ima samostalno krilo nalik nekakvom produženom luksuznom apartmanu za domaćine koji se lako može otvoriti ka ostatku kuće onda kada deca i unuci dođu u posetu. Ova konstrukcija je podignuta iznad dina na betonskim stubovima koji omogućavaju da voda prolazi ispod, dok prozori na uvlačenje omogućavaju da se kuća bukvalno zagradi u lošim vremenskim uslovima.

Na ovaj način kuća zapravo pokušava da reši različite klimatske uslove Australije na najbolji način, omogućavajući vlasnicima da je otvore ili zatvore uz obalu kako se vreme promeni. Tome u prilog govori i zanimljiv prilaz domu, između palmi i borova, koji vodi ka ulazu postavljenom u robusni, i pločama obeležen betonski zid.

Ulazna kapija povezuje se sa stepeništem koje vodi između krila glavne spavaće sobe i krila za goste. Betonske površine ovih blokova upućuju na ton lokalnog peska i pomažu zgradi da se stopi sa svojim prirodnim okruženjem. Zastakljena ulazna vrata pružaju pogled pravo kroz zgradu prema okeanu. Ulaz vodi direktno u kuhinju, trpezariju i dnevni boravak otvorenog plana koji je zastakljen gotovo sa svih strana.

Klizna vrata se mogu uvući kako bi se ovaj prostor povezao sa baštom. Na suprotnoj strani, klizne zastakljene ploče koje oblažu unutrašnje dvorište i bazen omogućavaju rashladnom povetarcu da prirodno provetri unutrašnjost. Odvojeno krilo za goste na glavnom nivou kuće ima četiri spavaće sobe, zajedno sa dečjom igraonicom i radnom sobom, dok celokupni gornji nivo zauzima glavna spavaća soba, garderober i kupatilo koje je direktno povezano sa velikim balkonom.

Unutrašnjost kuće sadrži jednostavnu paletu bledog drveta i tamnih ormara, uz teksturalne betonske zidove i podove. Kada je eksterijer u pitanju, beton i crni metal se savršeno stapaju sa okolinom, ističući zelene krovove i baštu od bambusa. Na ovaj način neobična porodična kuća postala je simbol prkosa i otpora nepredvidivom australijskom vremenu, ali i simbol uživanja u životu sa najmilijima.

Povezane teme