Planinsko utočište La Dacha sa fantastičnim pogledom

La Dacha predstavlja planinsku kuću na više nivoa koju okružuju višestruki prozori.

Posebno je kreirana sa namerom da izdrži teške vremenske uslove svojstvene planinskim. Ovo planinsko utočište nalazi se u Las Trancas skrijaškom gradu u okviru Nevados de Chillan. Kuća je delo čileanskog studija DRAA a specifična je prvenstveno zbog svojih izrazito crnih zidova nastalih tehnikom ugljenisanja drveta. Veliki prozori na njoj mogućavaju svima koji provode odmor u ovom planinskom zdanju da uživaju u veličanstvenom pogledu sa svih strana.

Smeštena na blagoj kosini surovog terena, ova višespratna koliba je dizajnirana da bude visoko efikasna i da pruži kvalitetan odmor. Ona je rezultat dizajna koji je specifičan za datu loakciju a koji kombinuje prostornost sa visokom-toplotnom efikasnošću. U osnovi koliba opisuje slovo V, dok se prostire na oko 140 m2, uzdižući se ka krošnjama drveća. Kuća je orijentisana u pravcu sunca, dok visoki izolovani obod i termilki masivno jezgro pomažu u smenjenju potrošnje energije za zagrevanje prostora.

Spoljni zidovi kolibe presvučeni su daskama od bora koje su tretirane čuvenom japanskom tehnikom – shou sugi ban. Spaljivanje drveta pomaže u povećanju njegove otpornosti na insekte i propadanje tokom vremena. Iza drvene obloge nalaze se strukturno izolovane ploče, koje su montirane na licu mesta tokom izgradnje. Veliki prozori, posebno na severu i zapadu, unose dovoljno svetlosti u prostor i nude uokviren pogled na šumovit teren.

Prostorije za dnevni boravak su smeštene na gornjim nivoima, dok su privatne sobe na donjem spratu. Glavni ulaz u kuću se nalazi na srednjem sprat, kom se prisutpa preko drvenog mosta. Na srednjem nivou se nalazi ozidana peć na drva koja nosi naziv – kachelofen, koja čuva toplotu u svojim debelim zidovima. Zahvaljujući njoj i vrlo mala količina drveta za potpalu može stvoriti značajnu količinu toplote u toku dana.

Materijali poput kamena i drveta korišćeni su u enterijeru kako bi se stvorila rustična atmosfera. Zidovi su u unutrašnjosti oplemenjeni drvetom toplih tonova što je doprinelo još prijatnijem utisku u ovom planinskom utočištu.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme