Pasivna održivost u punom sjaju: kuća u harmoniji sa svojim tropskim okruženjem

Smeštena u blizini malog brazilskog jezera, ova prostrana kuća projektovana je na principima pasivne održivosti kako bi se osigurala toplotna udobnost stanara...

Prilikom izgradnje ovog projekta, mislilo se na sve: od očuvanja okolne šume i lokalnih eko sistema, pa sve do stvaranja orijentacionih otvora za unakrsnu ventilaciju i odgovarajuće instalacije. Glavna arhitektonska strategija bila je ubacivanje glavnog volumena u usek kroz koso zemljište, pa je na taj način zapravo preokrenut tipičan raspored stanovanja. Tako se spavaće sobe u ovom slučaju nalaze na donjem spratu, dok su glavni unutrašnji stambeni prostori zajedno sa spoljnjim prostorom za sedenje i bazenom smešteni na gornjem.

Kako bi se optimiziovao odnos između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, ali i izloženost klimatskim faktorima, kuća je podeljena na dva volumena: uzdužni, i dodatni mali volumen u obliku tornja, do koga se stiže uskim stazama. Prvi deo služi da zaštiti dnevnu sobu i trpezariju od kiše i sunca, dok toranj obuhvata sve one delove doma kojima ovakav vid zaštite nije potreban: skladište, vešeraj i bazen.

Čelični krov zamišljen je kao potpuno nezavisna konstrukcija od ostatka kuće koji, zahvaljujući svom nagibu na zadnjoj strani, omogućava dobru toplotnu udobnost stambenog prostora na gornjem spratu kuće. Smanjena širina njegove glavne zapremine iskorišćena je kako bi obezbedila unakrsnu ventilaciju u svim prostorijama.

Zahvaljujući ogromnim kliznim prozorima sa obe strane, zastakljeni dnevni boravak na gornjem spratu omogućava potpunu integraciju sa natkrivenom terasom, bazenom ali i ostatkom prirode. Zato se za ovaj dom s pravom može reći kako predstavlja jednu otvorenu, snažnu i dobrodošlu arhitekturu koja svoje domaćine dovodi u potpunu harmoniju sa tropskim okruženjem, i ohrabruje ih da se u potpunosti sažive sa njim.

Izvor: archdaily

Povezane teme