Ovaj moderan dom je primer harmonije sa prirodom i vrhunske funkcionalnosti

Više slika

Više slika

Smeštena u slikovitom regionu, jedinstvena moderna kuća predstavlja suptilnu kombinaciju arhitektonske sofisticiranosti, ekološke svesti i toplog dizajna, stvarajući harmoniju sa prirodnim pejzažom.

Ova kuća, smeštena na trouglastom zemljištu sa nagibom prema obali, evocira snagu vremena kroz stene oblikovane plimom. Topografija lokacije sa bočnim nagibom i izraženijim nagibom prema vodi bila je odlučujući faktor u procesu projektovanja. Arhitektonski tim je morao da uzme u obzir ograničenja lokacije i potrebu za očuvanjem privatnosti.

Kao odgovor na ova ograničenja, koncept dizajna evoluirao je od prvobitne ideje u obliku slova U do proširenog H oblika. Ovaj oblik omogućava da se kuća orijentiše prema zadnjem delu, stvarajući otvoreni dnevni boravak zaštićen od znatiželjnih pogleda. Dva bočna krila poravnata su sa linijama parcele, otvarajući dvorište ka zadivljujućem pejzažu.

Kuća se sastoji od tri različita volumena sa različitim funkcijama. Prvi volumen sadrži prizemlje i gornji nivo sa spavaćim sobama, apartmanima i garažom. Drugi volumen obuhvata nivo tla i bašte, sa dnevnim prostorom u prizemlju i "mankavom" na nivou bašte, koristeći prednosti dvostrukog nagiba lokacije.

Ovi volumeni su povezani trećim poprečnim elementom od cigle, koji je poravnat sa uglovima dizajna. Spoljašnja obloga od kedra prirodno će patinirati tokom vremena, dok izdužena cigla daje strukturi plemenit i bezvremenski karakter.

Domaćini su imali jasnu viziju integracije eklektične mešavine elemenata, sa naglaskom na dugovečnost. Njihov afinitet prema otvorenim kuhinjama u restoranskom stilu doveo je do odabira završnih obrada od crvenog hrasta, belog mozaika i keramičkih pločica u stilu metroa za dnevni boravak. Dodali su dugačko, mat staklo i mesingano svetlo iznad kuhinjskog ostrva, reflektujući urbanistički dizajn restorana u šumskom okruženju.

Srce projekta čini veliki dnevni boravak, koji služi kao veza između prostora i pruža kontemplativno mesto sa sveobuhvatnim pogledom na kuću i spoljašnjost. Masivni kamin učvršćuje prostor, dok ugrađena biblioteka na suprotnom zidu od cigle dodaje toplinu.

Arhitektonsko stepenište od plutajućih drvenih dasaka vodi do gornjeg nivoa, čiji dizajn prati uglove kuće. Prostrani prozori omogućavaju obilje prirodne svetlosti i pružaju pogled na intimno dvorište sa prostorom za opuštanje i bazenom, vidljivim iz svake sobe.

Završna obrada od kedra na otvorenom dodaje eleganciju i izdržljivost, dok izdužena cigla ujedinjuje volumen zgrade sa prirodnim elementima okoline. Čelični krov boje ugljena i široka ograda daju savremeni štih celokupnom dizajnu. Ekološka svest je bila od ključne važnosti tokom izgradnje. Spoljni pejzažni dizajn je minimalistički i izbalansiran, sa integracijom autohtonih biljaka i pokrivačem od deteline u oblastima poremećenim tokom izgradnje.

Usvajanje montažne konstrukcije okvira omogućilo je značajno smanjenje trajanja radova, ograničavajući uticaj na prirodno okruženje i priobalni ekosistem. Sedimentacione barijere postavljene su kako bi se zaštitila obala tokom radova.

Povezane teme

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...

22.05.2024 Arhitektura

Aston Martin Residences Miami: najviši stambeni neboder u obliku jedra

Prvi put najavljen 2016. godine, ovaj projekat je završen 2021. godine, i predstavlja prvi završeni projekat nekretnina ovog proizvođača automobila.

20.05.2024 Arhitektura

Održiva arhitektura: kako graditi budućnost bez oštećenja planete?

U projektovanju zgrada koje svakodnevno gradimo, koristimo ogromne resurse i ostavljamo neizbrisiv trag na samoj zemlji. Ali šta ako bi se naše strukture mogle neprimetno uklopiti...

18.05.2024 Arhitektura

Raj u prirodi: dvospratna kućica sa panoramskim pogledom na okolinu

Nazvana Atalaia de Pinguela nudi ne samo udobnost unutar zidova, već i mnoštvo aktivnosti na otvorenom poput roštiljanja, opuštanja uz vatru ili jednostavno uživanja u šetnji po pr...

16.05.2024 Arhitektura

Inovativni kulturni centar u Džuhaju sa potpisom Zahe Hadid

Sa jedinstvenom arhitekturom i ekološkim pristupom, ovo mesto predstavlja vrhunac kulturne integracije i održivog dizajna u južnoj Kini.