Ova kuća prati prirodu, godišnja doba i ritam dana

Šta aktuelna ekološka pitanja, uključujući globalno zagrevanje, znače za način na koji gradimo i živimo?

Ili je možda još bolje zapitati se: kako današnja arhitektura može da odgovori na energetsku tranziciju? South House je savršen odgovor na ovo pitanje, iz prostog razloga što je reč o građevini koja je u potpunosti odgovorila na osnovne energetske principe.

Dizajn koji je u savršenom skladu sa elementima, godišnjim dobima ali i ritmom dana postao je idealno mesto za život a pritom u sebi sadrži energetski plan koji smanjuje potrebe za grejanjem i hlađenjem domaćinstva.

Trouglasti oblik i pozicija kuće u kombinaciji sa spektakularnom terasom, pružaju hlad leti, ali hvataju puno sunčeve toplote zimi. A ujutru i uveče, sunčeva svetlost blago osvetljava plafon kroz prozore na bočnim zidovima. Pod iznutra funkcioniše kao toplotna baterija, apsorbujući toplotu koja se oslobađa u hladnijim vremenima dok se grubo obrađeni cementni pod oseća udobno tokom cele godine, posebno pod bosim nogama.

Krov je u potpunosti opremljen trostrukim solarnim panelima. Prednji deo ovih panela se sastoji od fotonaponskih ćelija i zadnjeg dela izmenjivača toplote koji je povezan sa toplotnom pumpom. Sa ovim sistemom, električna energija i topla voda se generišu istovremeno. Sve instalacije su integrisane u dizajn i nisu vidljive niti čujne.

Zanimljivo je pomenuti i to da sama kuća proizvodi višak energije i već isporučenu struju za okolne projekte tokom faze izgradnje naselja. Prostor na prvom spratu se koristi kao muzička i gostinska soba i dostupan je preko kompatibilnog, takozvanog "lenjeg stepeništa", a domaćini su za opremanje enterijera uglavnom koristili materijale iz svoje stare kuće.

Široko, originalno i idealno mesto za život, zar ne?

photo: Henny van Belkom


 

Povezane teme