Ova kuća možda ima samo 60m2, ali je to ne sprečava da postane inspirativno arhitektonsko delo

Više slika

Više slika

Ova mala, ali neverovatno udobna kuća ujedno služi i kao savršeno mesto za odmor, rad i uživanje...

Odvojena od glavne kuće, ova mala zgrada predstavlja inspirativno arhitektonsko delo - kako u svom spoljašnjem obliku i materijalima, tako i u svom unutrašnjem prostornom karakteru. Reakcija dizajna je evoluirala kao veoma specifična trodimenzionalna forma, sa poligonalnim planom i presekom koji je nagnut i na nagib i na pogled. U daljem oblikovanju dizajna pomogla je parcela neobičnog oblika sa specifičnom topografijom i dobro definisanim zonama koje su ograničene kako u pogledu veličine, tako i u pogledu visine.

Oblik krova reinterpretira krila leptira pri čemu jedno krilo krova prati susednu padinu na zapadu, dok drugo krilo podiže deo zgrade od zemlje, pod uglom prema pogledu na istok. Kada se posmatra dvodimenzionalno, ovaj zanimljivi leptir - krov se može posmatrati kao inverzija centralnog zabata postojeće kuće, iako složenija trodimenzionalna kompozicija takođe sugeriše da se oblik može shvatiti kao pozitivna projekcija dvorišta.

Udoban dnevni boravak sa zidovima obloženim drvetom i velikim prozorimaphoto: Bruce Damonte

Na ovaj način, kuća kao da stvara i omotač oko svog visoko skrojenog prostora fokusiranog na unutra, i produžetak prema zadnjem delu dvorišta. Rezultirajuća arhitektonska forma kombinuje određenu skulpturalnu autonomiju sa specifičnošću lokacije, kapitalizirajući prostorne i iskustvene mogućnosti koje su domaćinima u svakom trenutku na raspolaganju.

Materijali za spoljašnju završnu obradu uključuju ugljenisanu drvenu oblogu i spoljnu oblogu od štukature. Unutrašnje završne obrade uključuju uglačani beton, hrastov pod, obloge od orahovog furnira, kvarcnu ploču, fasade ormara za konverziju laka u kuhinji i porcelanske pločice velikog formata u kupatilu.

Moderno kupatilo sa velikim porcelanskim pločicamaphoto: Bruce Damonte

Kombinacija prirodnih materijala i neutralnih boja doprinose osećaju mira, topline i spokoja, tako da se kuća bez problema može maksimalno iskoristiti ne samo za život, već i za odmor ali i rad. Veliki prozori poigravaju se sa prirodnom svetlošću tokom celog dana i omogućavaju da svaki kutak doma dobije još veću vizuelnu privlačnost u svakom trenutku.

Udobno, dobro ušuškano i pre svega savršeno komforno za rad ali i svakodnevni užitak.

Povezane teme

13.06.2024 Arhitektura

Transparentnost u dizajnu: uticaj stakla na modernu arhitekturu

Staklo ima brojne estetske i funkcionalne prednosti, pa se samim tim i ističe kao materijal koji je dovoljno moćan da transformiše arhitektonski pejzaž.

11.06.2024 Arhitektura

Ovaj moderan dom je primer harmonije sa prirodom i vrhunske funkcionalnosti

Smeštena u slikovitom regionu, jedinstvena moderna kuća predstavlja suptilnu kombinaciju arhitektonske sofisticiranosti, ekološke svesti i toplog dizajna, stvarajući harmoniju sa p...

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...