Ova kuća je na svom putu do vrha mudro iskoristila potkrovlje

Kada je ovaj dom u pitanju, neke od originalnih karakteristika ne samo da su održane, već su i dodatno pojačane u cilju postizanja kompromisa između vlasnika i dizajnera enterijera koji je radio na samom projektu.

Cilj je zapravo bilo zadržavanje izvornog karaktera kuće ali i pružanje dobre osnove modernoj umetnosti i nameštaju. Svi težimo vrhu, a kuće u tome nisu nikakav izuzetak. I njima se dopada povetarac, pogled i svetlost koja dolazi zajedno u paketu sa nadmorskom visinom. U tom smislu svako preuređenje na potkrovlju predstavlja pametan način da se održi osnova postojeće kuće a da se inače raštrkani prostori dobro iskoriste.

Kuća smeštena u istočnom predgrađu Sidneja imala je poprilično nizak profil i ogroman prazan krovni prostor - dominantno uzvišenje koje je prosto vapilo da bude pretvoreno u potkrovlje. Vlasnici doma su zatražili da ovaj prostor zapravo postane deo koji će u sebi objediniti glavnu spavaću sobu sa zasebnim kupatilom i garderoberima, zatim odvojeni dnevni boravak za maksimalno uživanje u zalascima sunca, kao i obavezan balkon.

Međutim, zajedno sa razvojem projekta rasle su i ideje za proširenje istog, pa je tako odlučeno da kompletan enterijer bude u potpunosti renoviran – uključujući kuhinju, kupatilo, dnevnu sobu, kamin i podove. Spolja su obnovu pretpeli i bazen i prostor za sunčanje, dok je metalni krov zamenio stare pločice. Na prednjem delu kuće dodati su prozori, dok su jaki uglovni stubovi koji podupiru krov balkona dali neki poseban, suvremeni šmek celokupnom ambijentu.

Izvor: luigirosselli.com

Povezane teme