Ova kamena vila predstavlja brak tradicije i modernog

Ova jedinstvena kuća u Indiji predstavlja savršen spoj tradicije i tehnologije, a istovremeno nudi neverovatan panoramski pogled na okolnu bujnu prirodu.

Arhitektura treba da govori o “ovde” i “sada” a da istovremeno ima stalnu potrebu za stvaranjem bezvremenskih građevina. Jedan takav arhitektonski dragulj, koji je označio spajanje nove tehnologije i lokalnih materijala sa pogledom na održivost, nedavno je izgradila firma iz Mumbaja. Kuća u oblacima, kako je radni naziv ovog projekta, smeštena je u mirnom delu grada ali to ne znači da je u pitanju neupadljiva, mirna i nežna struktura. Naprotiv!

Na svakom uglu, arhitekte su želele da se drama kuće i pogled koji ona hvata promeni i pomera sa posmatračem. Betonska i metalna konstrukcija ima velike klizne prozore koji omogućavaju stapanje sa prirodnim pejzažom iz unutrašnjih prostora kuće. Pošto se region suočava sa ekstremnim vremenskim uslovima, dodate su praktične karakteristike kao što su veliki hodnici, verande i delimično pokriveni bazen.

Poslednjih nekoliko godina veliki fokus bio je na održivosti i ekološkim metodama. Ovaj projekat je takođe pokušao da implementira te elemente. Jedan od najvećih izazova lokacije ove kuće bio je nedostatak vode – tipičan problem svih zgrada koje se nalaze na vrhu planine. Zato su arhitekte osigurale postojanje rezervoara za kišnicu koji je smešten u najnižem delu imanja.

Ovaj dom slavi održivost ne samo kroz svoj ekosistem za prikupljanje vode i ponovnu upotrebu, već i kroz korišćenje lokalnih jednostavnih materijala. Za izradu kuće utrošeno je veoma malo drveta, dok unakrsna ventilacija obezbeđuje minimalnu potrošnju energije.

Zanimljivo je da su stene iskopane sa lokacije tokom izgradnje ponovo vraćene u potporne zidove što je svakako doprinelo privlačnosti kuće. U skladu sa temom proslavljanja prirode, za dom je odabrana zemljana paleta boja, koja je dodatno unapređena toplinom podova od magenta kamena i kamenih zidova u oker boji povezanih betonom.

Povezane teme