Otvorena & funkcionalna kuća u prirodi idealna za stvaranje porodične idile

Zavirite u ovu prelepu seosku rezidenciju projektovanu za mladi bračni par, koja je zasnovana na ideji da dom istovremeno može biti maksimalno otvoren ali i dalje funkcionalan...

Kada kažemo “otvoren” mislimo prvenstveno na pametno (is)korišćenje svakog delića ovog velelepnog imanja. Imate najlepšu moguću prirodu u svom dvorištu, zašto se onda ne biste tu igrali sa decom celog celcatog dana? Tako nešto su i domaćini imali u planu, s tim što su udobnost i funkcionalnost takođe bile visoko na listi njihovih zahteva.

Zato su se oko kuće pojavile velike terase sa pergolom idealnom za stvaranje hlada u vrelim letnjim danima i to posebno u delu gde se nalazi kuhinja na otvorenom. Reč je o kući sa panoramskim ostakljenjem, vatrom u kaminu i prirodnim materijalima koji celom prostoru daju onaj neophodan osećaj čistote i pedantnosti koji je prekopotreban porodičnom domu.

photo: Sergey Melnikov

Kuća je inače podeljena na dva dela – prednji javni sa pomenutom kuhinjom, i privatni deo sa spavaćim sobama koji je okrenut ka šumi. Zimi sunce zagreva celu kuću, a leti krov verande stvara lepu hladovinu i ugodnu atmosferu unutar kuće.

Veliki panoramski prozor u glavnoj spavaćoj sobi otvara pogled na okolno drveće, dok je ostatak unutrašnjosti dizajniran u laganom rustičnom stilu. Kuća je ispunjena drvenim nameštajem, tekstilom od čipke, pletenim korpama, antikvitetima i autentičnim delima umetnika.

photo: Sergey Melnikov

Projekat je realizovan upotrebom jednostavnih i ekološki prihvatljivih materijala – drveta, stakla i metala. Završna obrada kuće izrađena je od masivnog bora, spoljne ograde su napravljene od drveta i metalnog kabla, dok profilisani metal leži na krovu.

Inače, neobična lokacija kuće i njeni visoki temelji, omogućili su stvaranje velikog prostora za skladištenje ispod kuće. Snažni konzolni stubovi stvaraju vizuelni efekat odvajanja čitave konstrukcije od tla, pa dobijena razlika u visini dodaje osećaj da je kuća zapravo izgrađena na drveću jer se krošnje podjednako dobro vide i sa bočnih prozora ali i terase...

Izvor: archdaily

Povezane teme