Otkrijte čari indijske arhitekture u originalnom izdanju

Ova vikendica u Indiji ne samo da se savršeno stapa sa svojom živopisnom sredinom već istovremeno prkosi ograničenju uskog građevinskog područja.

A kada ste suočeni sa manjkom prostora a viškom želje da uživate u otvorenim delovima imanja koji se mogu integrisati sa kućom, onda ste primorani da se jednostavno stopite sa ponuđenom lokacijom a ne istaknete po svaku cenu. Zato su arhitekte koje su radile na ovom projektu ponudile i više no interesantno rešenje – da se kuća većim delom ugradi u zemlju i pokrije mono-krovom sa obrnuto zakrivljenim profilom koji se proteže dužinom cele kuće.

Krov je inače odvojen od građevine neprekidnim prozorima što domaćinu omogućava fantastičan pogled na dolinu. Ulaz u kuću je diskretan – niz stepenica u dvorištu vodi do srca kuće a to je otvoreni i prostrani dnevni boravak okružen spavaćim sobama i kuhinjom.

Ulazna vrata dizajnirana po meri ugrađena su u presavijeni lim tako da pokrivaju čitavu dužinu dnevne sobe, a kada se otvore paneli nestaju u zidovima neprimetno mešajući unutrašnjost i spoljašnjost kuće. Inače, iznutra su zidovi odrađeni u kombinaciji belog i obojenog poliranog oksida, dok je spoljni deo prepušten malteru sa duboko crvenim pigmentom koji je kući omogućio stapanje sa tonalitetom prirodnog terena.

Iako se ova vikendica na trenutak može učiniti kao ne baš praktičan životni prostor, valja pomenuti da je zahvaljujući gruboj završnoj obradi zapravo reč o građevini koja je izuzetno otporna na ekstremne sezone kiše i leta u regionu. S druge strane, obrnuti oblik krova, koliko god delovao kao isključivo estetski “touch” predstavlja idealan način prikupljanja kišnice koji se dalje kanališe i skladišti omogućavajući tako navodnjavanje u sušnijim mesecima.

Izvor: archdaily

Povezane teme