Oštra i prkosna: kuća sa tamnom fasadom oduševljava svojim geometrijskim dizajnom

Više slika

Više slika

Kuća se nalazi na rubu šume, na padini iznad Cerkničkog polja, odakle se otvaraju pogledi na prelepo jezero.

Upravo su pogledi koji oduzimaju dah poslužili kao osnova za osmišljavanje arhitektonske ideje. Kuća je smeštena paralelno sa padinom brda i projektovana je kao izduženi volumen sa strmim dvovodnim krovom. Zapravo, kuća se otvara prema dolini zahvaljujući velikom panoramskom prozoru, dok istovremeno ostaje pretežno zatvorena u delu okrenutom prema šumi. 

Kuća neverovatno oštrog, geometrijskog oblika obezbeđuje udoban životni prostor za dvoje. Svi glavni stambeni prostori smešteni su u prizemlju i povezani su sa spoljnom terasom i vrtom. Unutrašnje šetalište duž panoramskog staklenog zida povezuje dnevni boravak i prostor za spavanje u jednu posebnu zonu koja na svakom koraku omogućava slikoviti pogled na dolinu.

Prostrani dnevni boravak na dva nivoa sa kuhinjom i trpezarijskim stolom otvara se sve do krova i dodatno je osvetljen preko dva krovna prozora, stvarajući atmosferu poput bazilike. Prostor za spavanje, koji se nalazi desno od ulaza, ima najniži plafon, dok se u potkrovlju iznad njega nalaze sobe za goste, dodatno kupatilo i sala za fitnes.

Cela zapremina potkrovlja je pomerena unazad, ka šumi. Na ovaj način na dvorišnoj strani objekta formira se širok i veoma koristan krov, dok je na suprotnoj strani zgrade ostala duga drvena terasa, natkrivena nadstrešnicom.

Zanimljivo je pomenuti da je fasada ove kuće projektovana kao fino profilisana tamna fasadna membrana koja daje (inače prilično teškom volumenu) suptilniji izgled i osećaj gotovo baršunaste površine. Enterijer zgrade karakteriše minimalistički dizajn sa nekoliko pažljivo odabranih komada nameštaja. Stoga najvažniji vizuelni doživljaj u unutrašnjosti ostaje zapanjujući pogled na dolinu.

Povezane teme

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.