Oštra i prkosna: kuća sa tamnom fasadom oduševljava svojim geometrijskim dizajnom

Više slika

Više slika

Kuća se nalazi na rubu šume, na padini iznad Cerkničkog polja, odakle se otvaraju pogledi na prelepo jezero.

Upravo su pogledi koji oduzimaju dah poslužili kao osnova za osmišljavanje arhitektonske ideje. Kuća je smeštena paralelno sa padinom brda i projektovana je kao izduženi volumen sa strmim dvovodnim krovom. Zapravo, kuća se otvara prema dolini zahvaljujući velikom panoramskom prozoru, dok istovremeno ostaje pretežno zatvorena u delu okrenutom prema šumi. 

Kuća neverovatno oštrog, geometrijskog oblika obezbeđuje udoban životni prostor za dvoje. Svi glavni stambeni prostori smešteni su u prizemlju i povezani su sa spoljnom terasom i vrtom. Unutrašnje šetalište duž panoramskog staklenog zida povezuje dnevni boravak i prostor za spavanje u jednu posebnu zonu koja na svakom koraku omogućava slikoviti pogled na dolinu.

Prostrani dnevni boravak na dva nivoa sa kuhinjom i trpezarijskim stolom otvara se sve do krova i dodatno je osvetljen preko dva krovna prozora, stvarajući atmosferu poput bazilike. Prostor za spavanje, koji se nalazi desno od ulaza, ima najniži plafon, dok se u potkrovlju iznad njega nalaze sobe za goste, dodatno kupatilo i sala za fitnes.

Cela zapremina potkrovlja je pomerena unazad, ka šumi. Na ovaj način na dvorišnoj strani objekta formira se širok i veoma koristan krov, dok je na suprotnoj strani zgrade ostala duga drvena terasa, natkrivena nadstrešnicom.

Zanimljivo je pomenuti da je fasada ove kuće projektovana kao fino profilisana tamna fasadna membrana koja daje (inače prilično teškom volumenu) suptilniji izgled i osećaj gotovo baršunaste površine. Enterijer zgrade karakteriše minimalistički dizajn sa nekoliko pažljivo odabranih komada nameštaja. Stoga najvažniji vizuelni doživljaj u unutrašnjosti ostaje zapanjujući pogled na dolinu.

Povezane teme

13.06.2024 Arhitektura

Transparentnost u dizajnu: uticaj stakla na modernu arhitekturu

Staklo ima brojne estetske i funkcionalne prednosti, pa se samim tim i ističe kao materijal koji je dovoljno moćan da transformiše arhitektonski pejzaž.

11.06.2024 Arhitektura

Ovaj moderan dom je primer harmonije sa prirodom i vrhunske funkcionalnosti

Smeštena u slikovitom regionu, jedinstvena moderna kuća predstavlja suptilnu kombinaciju arhitektonske sofisticiranosti, ekološke svesti i toplog dizajna, stvarajući harmoniju sa p...

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...