Opuštajući savremeni dom u Melburnu

Zahtevi vlasnika savremenih domova često nisu ukalupljeni.

Kada vidimo da jedan dom predstavlja spoj starog i novog, najčešće je u pitanju neka klasična rezidencija koja je nedavno obnovljena kako bi se uklopila sa modernim životnim stilom vlasnika. Ali, to nije slučaj kuće koju ćemo vam predstaviti danas. Po mnogo čemu drugačija od sličnih domova, ova kuća je istinsko blago među nekretninama.

Napravljena po meri Steffen Welsch Architects studija, kuća je dizajnirana za par koji je želeo jedan od onih bezvremenskih domova. Međutim, nikako nisu mogli da se domognu neke stare kuće, kako bi ovu zamisao sproveli u delo. Da savremena gradnja zaista može sve da stvori,  dokaz je moderna-stara kuća, funkcionalna i vrlo privlačna u kojoj tri dvorišta i pet životnih prostora neprestano komuniciraju. Njihova fuzija pravi privlačan vizuelni uticaj.

Ulična fasada pokušava da se uklopi sa klasičnom privlačnošću kraja u kom se kuća nalazi. Siva i drvena spoljašnjost istvremeno odražavaju modernost i tradicionalni stil. Ova tema se proširuje i na unutrašnji prostor. Dnevni boravak je dosta prozračan i svetao, a zajedno sa trpezarijom i kuhinjom čini prostor kojim dominira drvo, koji se suptilno preliva u prekrasno zeleno dvorište.

Sa druge strane dvorišta nalaze se spavaće sobe, tako da gotovo da stičete utisak da ste na nekom odmoru u trpskim krajevima. Moderan dekor u kombinaciji sa elementima s polovine prošlog veka, daje prostoru šarmantnost i vrhunski iskaz. Metalna rasveta pretvara ovu rezidenciju u novo-staro zdanje kroz koje se proteže dodir istorije, iako u osnovi istorije zapravo i nema.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme