Ogromna štala iz 18. veka postala je moderan dom sa mnoštvom originalnih detalja

Zavirite u unutrašnjost doma koji je sastavljen od pet povezanih zgrada, a zapravo predstavlja fenomenalan vid preuređenja stare oronule štale.

Upravo tako, ovaj engleski dom je ništa drugo do jedno sasvim jedinstveno i originalno rešenje za adaptaciju štale prvobitno izgrađene oko 1750. godine. Pažljivom obnovom ovog impozantnog prostora zajedno sa okolnim privatnim zelenim vrtom, stvoren je dom za koji se slobodno može reći da je u potpunosti prilagođen potrebama savremenog života.

Pet povezanih zgrada ulazi u sastav štale iz 18. veka. Još davnih '80-ih su prvobitno odvojene zgrade povezane u jednu celinu a sadašnji vlasnici su zasukali rukave i obavili veliki posao kako bi kući dodali mnoštvo originalnih obeležja. Primera radi, prvobitni kameni zid na prvom spratu pažljivo je otkriven i prepravljen, dok je glavna greda u dnevnoj sobi uzeta sa poslednjeg drvenog ratnog broda Kraljevske mornarice. Krajnje originalan potez, zar ne?

Stvaranje prelepih vrtova takođe je bio prioritet sadašnjih vlasnika pa su tako angažovali dizajnera koji se maestralno pozabavio ovim delom imanja – sada se slobodno može nazvati opuštajućim utočištem sa puno prostora za odmor i zabavu.

Kuća ima ogroman prilaz sa velikim prostorom za parkiranje, a prilazna staza se proteže kroz prednju baštu sve do visokih staklenih ulaznih vrata koja služe za ulaz u trpezariju sa hrastovim podom i visokim plafonima na kojima se takođe ističu otvorene grede. Čak i kuhinja, koja inače takođe predstavlja ogroman prostor u potpunosti prilagođen potrebama porodice, ima svoj zaštićeni vrt zasađen biljem poput lavande, ruzmarina, kao i ostalim začinskim biljem.

Na drugoj strani kuće nalazi se dnevna soba u čijem centralnom delu je smeštena peć na drva što celom ambijentu daje dodatan osećaj topline i udobnosti. Druga zastakljena vrata otvaraju se ka drugoj bašti koja više podseća na nekakav divlji voćnjak te je samim tim idealno utočište za lokalne ptice.

Stepenice vode na prvi sprat gde se nalazi spavaća soba sa uskim podnim daskama obojenim u belo i originalnim prozorima koji gledaju na donju dnevnu sobu. Iz dnevne sobe se, zahvaljujući hodniku sa otvorenim kamenim zidom, dolazi do glavne spavaće sobe sa sopstvenim kupatilom. Odavde još jedan niz stepenica vodi do zasebnog nivoa koji se trenutno koristi kao studio ali koji se u svakom momentu može preurediti tako da postane dodatna spavaća soba. Trebamo li opet naglasiti da su sve prostorije ukrašene drvenim podovima i visokim plafonima sa ljupkim otkrivenim gredama?

Verovatno ne, pošto već i sami imate prilike da vidite kako moćno deluju svi ovi (pomalo zaboravljeni) detalji kada je opremanje jednog ovakvog enterijera u pitanju.

Izvor: inigo

Povezane teme