Nova posle - ratna arhitektura u drvetu i cigli

Postoji mnogo različitih pristupa obnovi i proširenju starih zdanja.

Pojedini vlasnici žele preuređenje doma koje će u potpunosti ukloniti prošlost, proširiti prostor na više nivoa i sa mnogo dodatnih prostorija. S druge strane tu su i oni koji žele da sačuvaju šarm rezidencije koja je više decenija graciozno postojala na istom mestu, dodajući joj eventualno modernu nadogradnju, zadržavajući prošlost i neprocenjiva blaga vezana za dati objekat.

Vlasnici kuće koja nosi naziv Mitchelton House odabrali su ovaj drugi pristup kada su zatražili od Lockyer Architects studija da obnovi i proširi posle-ratni dom u predgrađu Brisbejna. Novi dom deluje istovremeno vrlo elegantno i funkcionalno, pri čemu kvalitet postaje znatno važniji od kvantiteta.

Vrlo upečatljiv zadnji nastavak kuće izrađen je uglavnom od drveta i cigle, što mu je omogućilo da se estetski savršeno stopi sa postojećim domom. Veliki stakleni zidovi, sa lakoćom se mogu pomeriti u stranu i učiniti da se unutrašnjost i spoljašnjost neprimetno spoje. U novom delu kuće od drveta i cigle nalaze se kuhinja i trpezarija koje se otvaraju ka zadnjem delu dvorišta. Uz kuću se tik do njih nalazi i mala drvena paluba sa zonom za roštilj koja okuplja celu porodicu i sadrži prilagođenu klupu za sedenje sa prostorom za odlaganje.

Novi deo kuće doneo je neverovatnu prozračnost kompletnom životnom prostoru, koji deluje ne samo funkcionalnije već i svežije i komotnije. Obilje prirodne svetlosti sada ima priliku da uđe u dom sa zadnje strane kuće, pri čemu je ulična fasada ostala nepromenjena jer su vlasnici želeli da zadrže njenu nekadašnju lepotu. Dom u kom se modernost savršeno uklapa sa tradicionalnim vrednostima.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme