Neverovatna kuća na litici u Kanadi

Britanske arhitekte iz studija Gort Scott izgradile su pravo orlovo gnezdo - kuću sa panoramskim pogledom, smeštenu na litici iznad jezera Alta u Kanadi.

Vlasnici lokacije na obali jezera Alta u blizini Vankuvera dali su zastrašujući zadatak arhitektama iz biroa Gort Scott. Morali su da projektuju kuću na strmoj litici koja viri iz četinarske šume. Rezultat njihovog rada je složena zgrada, čiji je donji deo uklesan u stenu, a gornji se uzdiže iznad litice, stvarajući ugaonu, asimetričnu fasadu.

Prilikom izrade kuće, arhitekte su se vodile ne samo karakteristikama njenog prirodnog temelja, već i pogledima, stepenom osvetljenosti i kardinalnim tačkama. U planu, zgrada podseća na prošireno Z, čiji centralni deo zauzima dugačka pravougaona terasa sa bazenom, koja povezuje glavnu stambenu zgradu i gostujuće krilo - malu dvospratnu kuću sa podzemnom garažom.

Glavni deo zgrade ima četiri sprata. U podzemlju se nalazi kućni bioskop, tri spavaće sobe sa pogledom na šumu, teretana, vinski podrum i ostave. U prizemlju se nalazi kuhinja, trpezarija i spektakularan dnevni boravak koji bukvalno lebdi nad jezerom. Iznad centralnog dela prostorije, autori projekta izgradili su zastakljeni paviljon koji pruža dodatni priliv svetlosti i omogućava onima koji hodaju po krovnoj terasi da pogledaju unutra.

Dečije spavaće sobe nalaze se na drugom spratu kuće koji gleda na bazen. Kvadratni panoramski prozori pružaju pogled na jele i borove koji rastu okolo. Arhitekte su postavili glavnu spavaću sobu i radnu sobu u dva paviljona na trećem nivou. Zbog kružnog zastakljivanja, sobe su preplavljene svetlošću, a stanovnici kuće mogu se diviti lepoti drveća, planinskim vrhovima ili glatkoj površini jezera.

Autori projekta izbalansirali su betonsku arhitekturu enterijera sa obiljem drvenih površina i predmeta. Pažnju privlači dinamična grafika rešetkastih plafona izrađenih od lokalnog drveta kukutu. Njegovu toplu nijansu svetlosmeđe osvaja paleta prostirača i sofa u dnevnoj sobi, dok isklesane stolice održavaju udobnost u hladnijoj kuhinji-trpezariji. U spavaćim sobama i kupatilima ima još više drveta - njegovo prisustvo podseća na prirodno okruženje kuće, a njegov lakonski oblik osigurava mir i spokoj.

Povezane teme