Neodoljiva privlačnost trouglastih kuća

Kuće sa ramom A oblika, prvobitno su stekle najveću popularnost zbog svog interesantnog dizajna i pristupačne cene…

Danas su ove kuće naišle na novo interesovanje kod kupaca, zahvaljujući svojim modifikacijama koje ih produžavaju, kako u visini tako i u širini. Ove jedinice su uvek fascinirale svojim jednostavnim oblikom trougla i strukturom u obliku slova A, koja je otvorena i prozračna od poda pa sve do njenih krovnih greda. Relativno su proste za konstruisanje i deluju savršeno u šumskom okruženju, dok je romantični izgled njihove arhitekture nešto u šta će se svako od nas zaljubiti na prvi pogled.

Yakutat A-Frame House ima jednu spavaću sobu i jedno komplet opremljeno kupatilo. Nezaboravni porodični događaji su definitivno nešto u čemu se mora uživati na njenom neverovatno lepom i parcijalno natkrivenom tremu. Jednako impresivna je njena udobna i ušuškana unutrašnjost, koja podseća na enterijer planinskih kuća, uz katedralni plafon i otvorene drvene grede, koji mu dodaju obilje stila. Koristan kuhinjski prostor, spavaća soba i kupatilo, čine prijateljski ambijent prvog sprata, sa zadivljujućim potkrovljem za spavanje, koje se nalazi tik iznad njih. Plan ove kuće može doći sa izborom više stilova uključujući kamperski i kabinski, stil kolibe kuće, plan kuće pored jezera, seoskog domaćinstva ili savremene kuće, plan kuće A rama, planinske i rustične, sa planom vikendice i planom vodootporne kuće.

Sakrivena usred prirode, okružena šumom i pogledom koji seže na udaljene planine, ova koliba je udobno umetničko utočište i letnja vikendica u Oregonu. Prostire se na površini od devedeset hektara imanja i potpuno se stapa sa svojom okolinom zahvaljujući njenom jednostavnom ramu oblika slova A, eksterijeru koji se sastoji od fasadne cigle i prirodnim bojama koje ga krase. Enterijer sa druge strane, omogućava samo osnove, koje dopuštaju njenim korisnicima da se fokusiraju na neizmernu lepotu koja ih okružuje.

Ovakav tip kuća može biti jako uglađenog i modernog izgleda, pružajući nam time svoju raznovrsnu namenu, od prostora za iznajmljivanje na plaži, do zapanjujućih utočišta, uz pomoć blagih preuređenja njihovog enterijera. Šezdesetih godina prošlog veka, dizajn rama oblika A je doživeo svoje remodeliranje, time dobivši potpuno moderan izgled. Stakleni zidovi potpuno otvaraju enterijer koji je zadivljujuće kombinovan sa veoma prijatnim detaljima. Ova slobodna upotreba prozora pruža neverovatan panoramski pogled, koji se pruža sa svakog mesta na kome se ova vrsta kolibe može izgraditi.

U našoj galeriji ćete videti više njihovih primera, od kojih su neki koje ćemo pomenuti, delo arhitekte Skota Prestona Koena, koji je u jednom svom projektu oživeo stari seoski ambar, pretvorivši ga u vikendicu za dvoje pisaca i njihovu porodicu u Pajn Plainsu, uzimajući pritom u obzir agrarnu specifikaciju prošlog života ove strukture i njenu kolonvijalnu upotrebu, zajedno sa novom funkcijom kao kuće. Spajajući ove karakteristike Koen je stvorio komad arhitekture koji je ujedno porozan i neproziran, poznat, ali ipak iz nekog drugog vremena.

Tu je i primer dizajnera Jensa Risoma koji se 1967. godine vratio u svoju prefabrikovanu kuću sa ramom A oblika na obali Rod Ajlenda, koju je redizajnirao i preuredio za sledeće generacije njegove porodice. Svetlo žuti R znak koji se nalazi na južnoj fasadi je uzet kao suvenir, sa kamiona koji je korišćen za transport nameštaja prilikom njegovog useljenja i zvanični je logo kompanije Jens Risom Desing. Kada je dizajnirao svoju kuću potpisao je da želi prilaz od kedrovog drveta, a ne od asfalta koji je došao sa originalnim planom iz kataloga. Kao i mnogi drugi, tu su naravno i primeri iz naše lepe zemlje, koja ovaj stil gaji vekovima, a i danas je jako čest u njenim planinskim krajevima, posebno zlatiborskog okruga kao i na padinama planine Tare, čineći neospornu lepotu i funkcionalnu praktičnost, u jednostavnosti svog dizajna.

N.Đ.

Povezane teme