Neobična mala kuća u Japanu

U Japanu, minimalistička filozofija i kultura definitivno doživljavaju svoj vrhunac, jer stanovnici ove zemlje imaju sasvim drugačije poimanje sveta…

Tačnije, oni ne pridaju značaj materijalnim vrednostima u tolikoj meri, već se radije posvećuju duhovnim stvarima, običajima, porodici i kulturi. Samim tim, sve češće na internetu možete naići na jedinstvene primere enterijera, arhitekture, nameštaja i dekoracije sa ovog podneblja, u kojima je funkcija jasno vidljiva i očigledna, čak i na prvi pogled.

Kamiuma House je rezidencija minimalističkog stila smeštena u Tokiju, u Japanu, a delo je CHOP + ARCHI studija. Ovaj dom se nalazi u veoma gusto naseljenom rezidencijalnom kraju, a okarakterisan je svojom trougaonom geometrijom, koju formiraju dva puta koja se sastaju pod izuzetno oštrim uglom. Klijenti, odnosno par sa ćerkom, želeli su dom koji bi balansirao privatnost sa intimnom povezanošću sa prirodnim okruženjem oko njih.

Ahitekte su želele da kreiraju raspored prostora, koji ne samo da bi maksimizovao jedinstveni oblik parcele na kojoj se kuća nalazi, već bi uzeo u obzir sve prirodne elemente, poput prirodne svetlosti i protoka vazduha. Iako je lokacija otvorena, brojne obližnje rezidencije su okrenute prema njoj, stvarajući neizbežni vizuelni pritisak. Rešenje tok problema bilo je kreiranje tri šupljine koje igraju ulogu posrednih prostora između enterijera i eksterijera, nežno se povezujući sa okolinom i u isto vreme zadržavajući privatnost.

Zbog činjenice da se ova građevina nalazi na trougaonom placu koji po svemu sudeći mora imati takozvani mrtvi prostor, arhitekte su odlučile da eksterijerna otvaranja smeste na svaki akutni ugao ovog doma. Na taj način, oni su zauzeli celu parcelu, ali i stvorili dovoljno mesta za sobe sa nežnijim oblicima. Tri otvora uređuju poveznost između elemenata eksterijera i enterijera. Kao rezultat, ova modulacija omogućava pravi nivo interakcije i ultimativno, dovodi do harmonične koegzistencije u okruženju.

N.Đ.

Povezane teme