Neobična kuća na stubovima pokazuje dostugnuća savremene arhitekture

Američka firma Hybrid koja se bavi arhitekturom dizajnirala je i izgradila kompaktnu kuću u maloj ulici u Sijetlu, koja je jednim svojim delom na neobičan način podignuta iznad zemlje.

Naime, kako bi napravila zgodno parking mesto za automobil, ova kuća se sa jedne svoje strane oslanja na stubove. Njeno ime je Lookout, i zauzima zadnji deo uskog nagnutog placa koji je okrenut ka uličici.

Kada je kompanija kupila imanje od 390 m2, odlučila je da sruši staru porodičnu kuću koja je tu postojala i na njenom mestu zamislila više rezidencija uključujući i Lookout. Umesto da prostor u potpunosti popuni gradskim kućama klasičnog tipa, tim je odlučio da u zadnjem delu imanja sagradi ovo neobično zdanje. Prednji deo placa sadrži tri povezane gradske kuće, sa tamnim spoljašnjim oblogama. Između svake od ovih kuća nalazi se mali travnjak sa drvetom trešnje.

Objekat u zadnjem delu koji je podignut iznad tla, pronašavši oslonac na betonskim stubovima i oslanjajući se na jedan upečatljiv čelični stub, omogućio je budućim vlasnicima da u dobijenom praznom prostoru pronađu parking mesto za svoj automobil. Spoljašnji zidovi ovog pravougaonog stambenog objekta presvučeni su belim metalnim oblogama, pri čemu su inspiraciju za ovakav pristup arhitekte dobile posmatrajući lokalitet na kom se kuća nlazi.

Unutrašnjost ovog doma međutim ima vrlo netipičan tlocrt, sa privatnim prostorijama na prvom nivou i dnevnim zonama na spratu. Kuća obuhvata prostor od oko 96m2, pri čemu se na prvom spratu nalaze spavaća soba i kancelarija koje razdvaja visok ormar. Dati ormar se po potrebi može rotirati u stranu do zida, kako bi se stvorio otvoren prostor. Takođe i ostali delovi kuće su dizajnirani sa naglaskom na prilagodljivosti.

Kuhinja je opremljena vrlo jednostavno ali sa stilom u belom koloru, sa crnom radnom površinom. Veliki prozori koji se nalaze iznad i pored sudopere otvaraju kuhinju ka dvorišnom prostoru. Dnevni boravak se može pohvaliti minimalnom količinom nameštaja koji obezbeđuje udobnost, kao i visokim prozorima od poda do plafona koji u enterijer propuštaju obilje dnevne svetlosti. Trpezarija je smeštena između dnevne sobe i kuhinje i čini lep prelaz iz jednog u drugi sektor.

Lookout kuća je lep primer kako mali životni prostor neobičnog dizajna može da bude komforan i prijatan.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

 

Povezane teme