Neobična energetski efikasna kuća inspirisana lokalnom prirodom

U doba kada se globalne temperature neprekidno dižu iz godine u godinu, arhitekte i dizajneri imaju sve veću odgovornost da osmisle projekte koji će doprineti energetski efikasnoj budućnosti...

Upravo to je bio cilj arhitekata i dizajnera iz Estudio Carroll, koji su vešto iskoristili specifičnu lokaciju kuće i načinili je pravim malim rajem za opuštanje i uživanje. Lokacija, karakteristična po svojim nepravilnim terenima i blago izdignuta, pruža stanarima neverovatan pogled na more i planine gotovo iz svake sobe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casa Toro (@casatoromx)

Parcela sama po sebi ima prepoznatljivu geometriju, oblikovanu vrhovima na severu i jugu, koji se sastaju pod pravim uglom prema istoku, dok se na zapadu blago uvijaju kako bi omogućili panoramski pogled na gotovo 180° mora. Arhitektonska forma prilagođava se terenu - dva kruga istog prečnika su projektovana da se preseku, centri se poklapaju, dok su u njih upisana dva kvadrata koji sadrže većinu funkcionalnih prostora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casa Toro (@casatoromx)

Ova ekscentrična kombinacija oblika stvara dva cilindrična volumena koja se spajaju, formirajući omotač od živopisnog plavog betona koji podseća na nijanse okeana. Omotač je perforiran cilindrima, otvarajući prozore prema četiri strane sveta. Unutrašnjost je osmišljena da omogući protok prirodnog povetarca, eliminirajući potrebu za klimatizacijom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casa Toro (@casatoromx)

 

Veliki klizni paravani od drveta definišu unutrašnje prostore, povezujući unutrašnjost sa eksterijerom. Dnevni boravak i sobe pretvaraju se u terase, a trpezarija se stapa sa bazenom. Ovakva distribucija programa i otvorenost prostora stvara interaktivnu dinamiku između unutrašnjosti i spoljašnjosti, pretvarajući kuću u harmonično mesto susreta između ljudi i prirode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casa Toro (@casatoromx)

Izbor materijala naglašava važnost korišćenja lokalnih elemenata koje je izradila zajednica. More, pesak i vegetacija poslužili su kao primarni izvori inspiracije za materijale korišćene u ovom projektu. Plavi tonovi rustičnog betona evociraju slike okeana, dok lukovi podsećaju na talase koji zapljuskuju obalu. Drveni paravani uzdižu se poput šume koja pruža hladovinu od sunčevih zraka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casa Toro (@casatoromx)

Ovaj projekat proizilazi iz dubokog razmišljanja o uticaju zgrada na svoje okruženje. Strujanje vetra i morske struje diktirale su dizajn zgrade, što je ujedno iskorišćeno i za postizanje veće energetske efikasnosti i pružanje izvanrednog skloništa koje je savršeno uklopljeno u prirodni pejzaž.

 

Povezane teme

09.04.2024 Arhitektura

Harmoničan spoj istorije i modernog dizajna

Ova kuća predstavlja spoj klasičnog dizajna sa modernim elementima, uz duboku povezanost sa prirodom, što je rezultat marljivog rada dizajnerskog tima i pažljive izrade svakog deta...

07.04.2024 Arhitektura

Pažljiv dizajn malu kuću pretvara u oazu mira i udobnosti

U današnjem svetu koji se neprestano menja i prilagođava novim izazovima, koncept malih, kompaktnih kuća postaje sve privlačniji. Ove kuće su pažljivo dizajnirane kako bi pružile s...

05.04.2024 Arhitektura

Ova naizgled jednostavna kuća je simbol udobnosti i topline

Svi delovi kuće dizajnirani su tako da se uklapaju u prirodno okruženje, tako da slobodno možemo reći da ova naizgled jednostavna kuća definitivno pruža udobnost i toplinu svojim v...

01.04.2024 Arhitektura

Savršeno utočište za sve ljubitelje luksuza i prirode

Osim što predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, ovaj dom takođe naglašava suštinsku vezu između čoveka i prirode.

30.03.2024 Arhitektura

Ova kuća nije samo prostor za život, već dugoročna investicija u harmoniju s prirodom!

Svaki detalj u ovom domu, od pažljivo odabranih materijala do zanatskih radova, odražava predanost održivom dizajnu i dugoročnom kvalitetu.

28.03.2024 Arhitektura

Arhitektonski poduhvati koji oduševljavaju hrabrim oblicima i prozračnim fasadama

Ovi građevinski poduhvati izazivaju divljenje svojim hrabrim oblicima, prozračnim fasadama i elegantnim linijama, istovremeno se usklađujući sa svojim okruženjem ili stvarajući kon...

26.03.2024 Arhitektura

Savršeno utočište pored jezera - spoj prirodne lepote i elegancije

Ova prelepa brvnara ne samo da predstavlja vrhunac dizajnerske ekspertize, već i oduševljava svojom sposobnošću da spoji čoveka sa prirodom na način koji je inspirativan i očaravaj...

24.03.2024 Arhitektura

Biblioteka koja ima oblik spiralne školjke izgrađena je od cigle livene na licu mesta

Ova biblioteka je spiralna školjka zagrljena visokim travnatim poljem, koja pokušava da istraži mogućnost fuzije između savremenog formalnog izraza i narodne materijalne kulture.

22.03.2024 Arhitektura

Dizajn ove kuće nije samo estetski privlačan, već i savršeno funkcionalan

Dizajniran i za estetsku harmoniju i za funkcionalnost, ovaj dom je pedantno pozicioniran kako bi maksimizirao izloženost susednim i udaljenim pejzažima.

20.03.2024 Arhitektura

Lepota skandinavske arhitekture: elegancija, minimalizam i funkcionalnost

Skandinavski stil arhitekture je jedinstveni izraz koji kombinuje funkcionalnost, estetiku i prirodne elemente kako bi stvorio harmonične i udobne prostore.

18.03.2024 Arhitektura

Savršen spoj moderne arhitekture i tropskog okruženja

Ovaj moderan dom je izvanredan primer kako se arhitektura može skladno i sa poštovanjem uklopiti sa prirodom.