Neobičan model udobnog porodičnog doma van mreže

Vodimo vas u prelepu porodičnu kuću inspirisanu arhitekturom kućica na drvetu...

Za sve one koji nisu upoznati sa terminom "kuća van mreže", radi se o domovima koji nije povezani sa javnim elektroenergetskim ili vodovodnim sistemom. To znači da takva kuća može koristiti alternativne izvore energije poput solarnih panela ili vetrogeneratora, kao i vlastiti sistem za prikupljanje i čišćenje vode.

Dizajnirana od strane norveške arhitektonske firme Snøhetta, ova porodična kuća sa tri spavaće sobe van mreže smeštena je u norveškom gradu Kongsbergu i nosi naziv House Dokka. Kao što smo već pomenuli, inspirisana je arhitekturom kućica na drvetu, i stvorena je da deli spokojnu vezu sa prirodom.

Čudesna kuća vešto "visi" nad zadivljujućim norveškim pejzažom, pošto je smeštena na velikim drvenim stubovima, koji su čvrsto uzemljeni u stenu, kako bi se smanjila svaka vrsta smetnji ili ometanja okolnog okruženja. Izgrađena je od lokalno proizvedenog unakrsno lameliranog drveta, što obezbeđuje da se dom može lako dekonstruisati uz minimalne klimatske troškove, kad god se životni ciklus kuće završi. U izgradnji kuće nisu korišćeni ekseri, što omogućava da se materijali u budućnosti lako sortiraju i recikliraju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Snøhetta (@snohetta)

 

Cilj održivosti kompanije Snøhetta vidi se u celoj strukturi u vidu velikih fotonaponskih panela na krovu, vrhunske izolacije kao i sistema toplote na vodu koji je povezan sa zemljom preko izvorne pumpe. Zauzvrat, dom proizvodi više energije nego što troši za manje od jedne decenije! Osim što obezbeđuju dovoljno energije za samu kuću, čak 75% energije koju proizvode paneli se koristi i za punjenje porodičnog električnog automobila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HomeAdore (@homeadore)

Dom ima privlačnu spoljašnjost koja je naglašena crnom drvenom oblogom koja ga oblaže. Unutrašnjost kuće ima toplu drvenu oblogu i podove od poliranog betona, koji su upareni sa masivnim prozorima sa crnim okvirima koji pružaju pristup zadivljujućim pogledima.

Kuća se sastoji od dva nivoa, od kojih se na gornjem spratu nalaze otvoreni dnevni boravak i trpezarija, kuhinja, glavna spavaća soba, skriveno kupatilo i drvena spoljna terasa. U donjem nivou su smeštene još dve spavaće sobe, kao i kućna kancelarija, apartman za goste, dnevni boravak, prostor za pranje veša i centralno zajedničko kupatilo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Snøhetta (@snohetta)

Zahvaljujući svim ovim karakteristikama, ovaj dom je od strane opštine Kongsberg dobio nagradu za arhitekturu 2023. godine.

Povezane teme

17.02.2024 Arhitektura

Jedinstveno mesto za uživanje: mala kuca izgrađena od transportnih kontejnera

Ovo jedinstveno utočište, formirano od dva transportna kontejnera, kombinuje skandinavski dizajn sa tropskim stilom.

15.02.2024 Arhitektura

Sofisticiran spoj prirodnih materijala: kuća od kedra, hrasta i oraha

Smeštena u dubokom zagrljaju šume, ova kuća od svetlog drveta nije samo udoban dom, već i svojevrsna oda lepoti prirode, simbol spokoja i povezanosti s okolinom.

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...