Naizgled skromna savremena vikendica je u stvari veličanstven dom u ruralno industrijskom stilu

Više slika

Više slika

Cilj ovog projekta bio je stvaranje jedinstvenog životnog iskustva kroz arhitekturu koja kombinuje kontraste harmonije, otvorenih prostora i udobnih područja.

Gledajući sa puta, ova kuća izgleda kao skromna savremena vikendica, ali u stvarnosti se sastoji od četiri velika međusobno povezana modula sa nekoliko pomaknutih fasada. Svaki od tih modula sadrži velike prozore koji pružaju pogled na bazen u dvorištu i garažu, odnosno radionicu. Ova grupa objekata asocira na farmu sa centralnim dvorištem i pomoćnim zgradama tj. u potpunosti odgovara kućama izgrađenim u takozvanom ruralno - industrijskom stilu.

Suprotnosti su slobodno izražene u ovom projektu, posebno kroz izbor materijala kao što su drvo, beton, valoviti čelik ili karirani čelični lim i industrijski metal. Ovaj spoj sirovih materijala doprinosi arhitekturi koja se širi kroz različite volumene i perspektive, dajući joj toplu ličnost, razigrani duh i obilje duše. Ovaj koncept se takođe odražava u unutrašnjim prostorima, gde raspored prozora, svetlost sa probušenih plafona i minimalna količina vrata stvaraju prostran i diskretan životni prostor koji podstiče međusobnu povezanost.

Neki od prostora u ovoj kući narušavaju konvencionalne norme. Na primer, glavna spavaća soba ima neobičan ulaz koji vodi preko kupatila, što je inovativan pristup koji menja uobičajena pravila konvencionalnog dizajna. Ostale sobe su takođe nekonvencionalne, bez polica i ormara, s naglaskom na pogledu prema spolja. Čak su i vrata neobično velika, što sobama daje specifičan, neočekivan izgled.

U kuhinji, umesto tradicionalnih ormara, prostor je organizovan oko dva funkcionalna ostrva, stvarajući atmosferu sličnu kuhinjama restorana. Ovaj raspored omogućava igru i istraživanje, dok prozori oko kuhinje pružaju predivne poglede na terasu, baštu i okolne doline.

Projekat je inspirisan industrijskim dizajnom, štalama i kampovanjem, a arhitekte koje su radile na njemu koristile su materijale i elemente koji stvaraju osećaj kao da ste napolju, dok ste zapravo unutra. Kamin i određeni elementi u kući takođe oživljavaju industrijski duh.

Pametno pozicioniranje zgrade i raspored prozora, uključujući krovne prozore, omogućava optimalno iskorišćavanje prirodne svetlosti tokom dana i različitih godišnjih doba. Ovaj projekat odražava kreativnost i inspiraciju arhitekte, kombinujući lakoću i humor sa strogošću i racionalnošću.

Povezane teme

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...

22.05.2024 Arhitektura

Aston Martin Residences Miami: najviši stambeni neboder u obliku jedra

Prvi put najavljen 2016. godine, ovaj projekat je završen 2021. godine, i predstavlja prvi završeni projekat nekretnina ovog proizvođača automobila.

20.05.2024 Arhitektura

Održiva arhitektura: kako graditi budućnost bez oštećenja planete?

U projektovanju zgrada koje svakodnevno gradimo, koristimo ogromne resurse i ostavljamo neizbrisiv trag na samoj zemlji. Ali šta ako bi se naše strukture mogle neprimetno uklopiti...