Moderno utočište od gradskog života – Rio House

Priroda se služi nevidljivim magnetima koji nas vuku ka našim korenima.

Sve više, ljudima život u urbanim sredinama postaje težak i sve češće svoje utičište traže u malim prirodnim ograncima u svom okruženju. Priroda nudi beg od stvarnosti, buke, vreve, gužve, prašine i zagađenja. S tom namerom nastala je i Rio House, savršena rezidencija za bekstvo iz velikog grada.

Smeštena u Brazilu, ova neobična kuća služi njenim vlasnicima koji su dugi niz godina živeli u velikom gradu, kao istinsko osveženje i nadahnuće. Olson Kundig je dizajnirao ovu kompaktnu građevinu, koja je daleko od bučne svakodnevnice u blizini nacionalnog parka Tijuca, sa fantastičnim pogledom na more i panoramu grada u daljini.

Cilj prilikom dizajna i arhitektonskog poduhvata je bio da se stvori što manji i kompaktniji dom, koji će se savršeno stopiti sa tropskom džunglom koja ga okružuje. U osnovi, kutija od čelika i stakla koja se prostire na oko 140 kvadratnih metara lebdi iznad zemlje, dok je podržavaju dva betonska stuba. Okružena krošnjama palme, na oko 3 hektara koliko zauzima ova kuća, ona svojim postojanjem koristi sve prednosti, kako loakcije, tako i klime.

U prizemnom delu se nalazi veliki trem na kom je garnitura za sedenje, sto i četiri fotelje, a biser celog prostora je kamin koji mu daje notu topline. Takođe prisutna je i kuhinja na otvorenom, sa trpezarijskim stolom za potpuni užitak u lepotama prirode. Na gornjem nivou se nalaze spavaće sobe i prostor koji objedinjuje kuhinju, trpezariju i dnevni boravak. Lokalne građevinske tehnike su korišćene prilikom nastanka ove kuće, što se odnosi na betonske zidove i ploče i terakota šablone.

Po savetu arhitekti, korišćen je nerđajuči konstrukcijski čelik otporan na vlažnu klimu koja ovom podneblju predstavlja problem kada je reč o gradnji. Solarni sistem za grejanje vode omogućava domu savršenu funkcionalnost. Veliki prozori unose u enterijer obilje prirodne svetlosti, dok enterijerom vlada umerena količina drvenog nameštaja i dekora.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme