Moderno afričko prebivalište sa platformama koje pružaju fantastičan pogled

Arhitektonski studio W DESIGN vam predstavlja savremenu rezidenciju na obroncima planine Bronberg u Južnoj Africi.

Ovo moderno zdanje sagrađeno je na nekoliko nivoa, pri čemu sadrži mnogobrojne platforme koje omogućavaju vlasnicima da se dive predivnom pejzažu unaokolo. Između strmih i stenovitih padina planine i logistike izgradnje prilično visokog zahteva za smeštaj u pejzažu niskog profila, ova rezidencija je bukvalno morala da se ureže u prostoru kako bi pronašla svoju savršenu lokaciju. Nova struktura vođena je izgledom parcele i zapuštenom platformom koja je postojala na datom mestu. Stara platoforma je odredila pozicije prostorija za svakodnevni boravak, smeštene između stenovitih površina Bronberga i otvorenog pogleda ka severu.

W DESIGN je integrisao ovaj dom u njegovom prirodnom okruženju stvarajući niz jednospratnih i prizemnih platformi koje štite obrise horizonta. Svaka platforma je priča za sebe, odvojena od donjeg nivoa zahvaljujući nosećim konturama. Krovovi ovih platformi vraćaju prirodi ono što su joj uzeli, postajući predivni zeleni tepisi. Oni dodatno povezuju ovaj neobični dom sa njegovim okruženjem.

Apsolutni fokus ovog stambenog projakta, delimične zgrade – delimičnog pejzaža, je proslava predivnog prirodnog okruženja i pogleda koji se šire oko njega. Rezidencija zadržava svoju visinu na minimalnom nivou, narušavajući u vrlo malom obimu prirodan izgled prostora. Kada se vegetacija oko i na kući bude u potpunosti oporavila ovaj dom će izgledati kao delo prirode, a ne projekat stvoren rukom čoveka.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme