Moderni primerak tajlandske arhitekture prkosi ekstremnoj klimi

Ovaj niskobudžetni projekat izrađen za potrebe jednog penzionera, savršen je primer da tajlandska arhitektura i pored svoje jednostavnosti može biti prilično uzbudljiva i originalna...

Jednostavan način života zahteva i jednostavan pristup gradnje, pa je tako u ovom slučaju glavna zamisao bila stvaranje održivog okruženja koje bi u potpunosti pratilo okolnu prirodu. Sve sobe dizajnirane su tako da imaju prirodno svetlo i ventilaciju sa prozorima od poda do plafona, dok je autentičnost enterijera dodatno istaknuta ogromnim stepeništem koje se strateški nalazi u središtu jednostavnog rasporeda.

Glavne prostorije, uključujući kuhinju i dve spavaće sobe, nalaze se u prizemlju u blizini vrta, dok je jedan poseban i prilično prostran i zastakljen dnevni boravak rezervisan za gornji sprat kako bi vlasnik mogao maksimalno da uživa u panoramskom pogledu. Ovaj deo kuće se slobodno može nazvati i nekom vrstom tajlandskog tradicionalnog otvorenog paviljona, i definitivno deluje kao najimpresivniji deo doma.

Za postizanje principa prostornog integrisanja funkcija primenjena je krovna rešetka dugog raspona, dok je sklopivi oblik krova omogućio postavljanje manjih oluka za kišu kako bi se smanjili eventualni problemi sa održavanjem u sezoni monsuna. S druge strane, žaluzine između svakog nagiba krova poslužile su za smanjenje toplote, pa je na taj način omogućena i prirodna ventilacija tokom tropskih dana.

Za kraj dodajmo i to da je nameštaj koji je korišćen za opremanje u potpunosti prilagodljiv i može se preurediti tako da odgovara fleksibilnim aktivnostima. Uglavnom se radi o recikliranim i preuređenim komadima izrađenim od lokalnog drvnog otpada koji su čitavom prostoru dali neku posebnu draž i pokazali kako jednostavan dizajn ne mora uvek biti dosadan i bezličan.

Izvor: archdaily

Povezane teme