Moderna savremena kuća sa unutrašnjim dvorištima

Klasični tip gradnje savremenih domova dvorišta obično smešta ispred, oko ili iza kuće.

U slučaju kuće koju vam danas predstavljamo došlo je do – kršenja tog pravila. Naime, kako bi sama kuća bila privatnija i kako bi ostvarila vezu sa otvorenim prostorom, ona je dobila niz malih dvorišta u svom unutrašnjem delu.

McGinlay Bell studio je dovršio radove na kući u zelenom predgrađu Glasgowa, pri čemu je niz soba raspoređen oko kompaktnih dvorišta što omogućava prirodnom okruženju da nesmetano zalazi u zatvorene prostorije. Uski pravolinijski lokalitet potisnut kućama koje se nalaze okolo, stavio je pred studio za dizajn nekolicinu izazova. Naime, sa prednje strane placa nalazila se granica u vidu ulice, dok je sa jedne njene strane red visokih borva ograničio prostor za rad.

Nedostatak prednjeg dvorišta podstakao je arhitekte da stvore minimalan zid od opeke koji definiše ivicu imanja, sa prostorom za parkiranje automobila pored njega. Glavna funkcija zida od opeke je osiguravanje privatnosti glavnoj spavaćoj sobi čiji prozori se nalaze iza njega i imaju pogled ka drveću. Kako bi kreirali upečatljivu spoljašnjost arhitekte su odabrale materijale koji se slažu sa okruženjem u kom se kuća nalazi. Vertikalne daske su posebno doprinele tome da kuća deluje moderno ali da ima prirodan odjek.

Sve spavaće sobe u kući su smeštene u prednjem delu zdanja i imaju dvospratni volumen. Ostatak kuće dizajniran je kao paviljon otvorenog plana, koji sakuplja životne prostore u svoje male džepove sa svih strana. U prizemnom delu nalazi se doba koja sadrži TV uređaj i koja je okrenuta ka putu, dok se kuhinja, trpezarija i dnevna soba nalaze u zadnjem delu imanja. Dvorišni prostori oivičeni su zastakljenim zidovima u svojoj punoj visini i kliznim vratima. Oni funkcionišu kao produžeci unutrašnjih podnih površnina pri čemu daju mogućnost porodici da jednako uživa u zatvorenom i na otvorenom.

Stolarija koja se kroz dom proteže napravljena je od oraha, i uključuje komade poput komoda, velikog ormara za garderobu kao i kancelarijskog stola. Svaki od ovih komada dizajniran je sa ciljem da zadovoljni svakodnevne potrebe i način života ukućana. Zahvaljujući unutrašnjim dvorištima svaka prostorija u ovoj neobičnoj kući deluje življe i prozračnije.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme