Moderna rešenja za prenaseljenost planete

Zamišljena kao mobilna kuća budućnosti, Alpod je delo kompanija James Law Cybertecture, Aluhouse i Arup koje su se pozabavile istraživanjem modularne konstrukcije, bazirane na kreiranju fleksibilnog životnog prostora otvorenog plana.

Laka aluminijumska konstrukcija čini ovaj modul lakim za transportovanje, što predstavlja samo jednu od više dinamičnih prednosti aluminijuma, kao materijala koji je lak, jak, otporan na koroziju i otporan na visoke temperature i požare, dok pritom poseduje raznovrsan i napredan raspored koji mu dozvoljava da se adaptira kao dom, vikendica, kancelarija, atelje ili izložbeni prostor. Karakteristična odlika Alpod projekta je njegov potencijal koji mu omogućuje da bude postavljen u jedinstveno dizajnirane multistrukture, kako bi mogao da omogući, u nedostatku dostupnog zemljišta, ugodan smeštaj sverastućoj populaciji.

Sjajna i providna klizeća vrata pune enterijer svetlošću i svežim vazduhom. Ovaj dom na točkovima je projektovan kao potpuno integrisano mesto stanovanja sa ekološkim kontrolama, integrisanim sistemom kontrole vazduha, kuhinjom u sklopu enterijera i kupatilima, pružajući pritom sve savremene elemente i potrepštine, kako bi sa njima omogućio svakodnevni i moderan život svojim korisnicima. Na ovaj način je Erik Kvong, direktor kompanije Aluhouse, komentarisao materijal ovih mobilnih kuća:

"Aluminijum se lako adaptira različitim klimama i životnim sredinama, i njegova mala težina uvećava mobilnost, omogućujući kući da bude pomerana sa jednog mesta na drugo na lak i pogodan način, bez potrebe za rasklapanjem i rekonstruisanjem objekta," objasnio je Kvong. " Šta više, aluminijum može biti recikliran, što ga čini ekološki održivim građevinskim materijalom i prijateljski nastrojenim prema Zemlji. Zapravo, današnji aluminijum se veoma koristi u svemirskoj industriji, kao i u avionskoj, automobilima sledeće generacije i čak u poslednjim smart telefonima i telekomunikacionim proizvodima."

N.Đ.

Povezane teme