Moderna kućica ispod drveta odraz savremene arhitekture

U dvorištu jednog privatnog imanja u Kvinslend sitiju, sagrađena je The Taringa Treehouse kuća ispod krošnje drveta.

Delo Phorm Architecture design studija, ova kuća je san snova svih onih koju su kao deca uživali u penjanju po drveću. Sagrađena sa namerom da se zadrži prirodni aspekt i suptilno popuni mesto pod drvetom, ona je svojim dizajnom zaista oplemenila prostor.

Konstrukcija u obliku klina širi se sa strane ka susednom imanju, a najužim delom gleda ka glavnoj kući vlasnika. Kako bi se smanjio uticaj same konstrikcije, deo u prizemlju je prepolovljen na pola i popločan drvenim daskama. Deo kuće okrenut ka dvorištu je napravljen od dasaka, dok metalna obloga prekriva zapadnu fasadu.

Arhitektura je zapanjujuća i u enterijeru. Zid za penjanje proteže se na zadnjem zidu dnevnog boravka i deluje poprilično apstraktno. U pozadini se vidi prozirno stepenište koje vodi do studija, spavaće sobe i kupatila na gornjem spratu. Kompletan prostor je oplemenjen drvetom, dok je kupatilo prefarbano sivim bojama. U studiju, odnosno radnoj sobi su smešteni sto i police kako bi se maksimalno iskoristio prostor.

Veliki prozorski ramovi unose neophodnu dozu dnevne svetlosti u prostor. Neverovatan pogled i povezanost na fantastičan način sa otvorenim prostrom, daju ovom arhitektonskom zdanju novu dimenziju.  Stapajući se sa okolinom, ova kućica postaje pravo malo sklonište od buke i užurbanosti modernog života.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Arhitektura

Povezane teme