Moderna kuća privlačne estetike u planinskom okruženju

Ima neke neobjašnjive lepote i privlačnosti u pogledu kuća koje su sagrađene u planinskim regijama.

Danas vam predstavljamo delo suosnivača CLB Architects studija Erica Logana, koji je za svoju porodicu izgradio ovu neobičnu arhitektonsku tvorevinu. Dodatak u vidu krova na dve vode i nove kuhinje, osvežio je postojeći objekat i načinio ovaj dom izvanrednim mestom.

Kuća je prvobitno sagrađena 1997. godine i nosila je naziv Logan Pavilion. Njen dugačak, nizak oblik i krov odjekivali su pejzažom Rocky Mountains predela. Novi krov je napravljen od valovitog hladno valjanog čeličnog lima, koji je prirodno dobio atraktivnu rumenkastu nijasnu. Duboke nadstrešice specijalno su dizajnirane da štite unutrašnjost od prekomernog Sunca i snežnih padavina.

Logan je oduvek želeo metalni krov za svoju kuću, ali je prvobitno bio osujećen u ovom planu i primoran da prihvati klasičan krov od šindre, cepanih drvenih daščica koje se postavljaju jedna preko druge sa preklopom pri kreiranju krova. Pre više od dve decenije kada je kuća prvobitno građena, vlasnici su imali ograničen budžet i svi radovi su završeni za samo 4 meseca.

Kuhinja u njoj je počela pokazivati tragove istrošenosti, pa ju je Logan ovaj put obnovio uz korišćenje znatno robusnijih materijala. Izbor materijala za završnu obradu koji su korišćeni pri renoviranju deluju vrlo osvežavajuće i uključuje crni čelik i beli lak. Originalna paleta materijala koji se proteže kroz dom savršeno se slaže sa crnim čelikom pri čemu ga posebno dobro prihvataju betonski podovi i zidne obloge od masonita, vrste konstruisanog drveta.

Zastakljivanje od poda do plafona u dnevnim prostorijama uokviruje pogled na planinski lanac Teton. Logan je takođe prefarbao i fasadu kuće i dodao novu palubu kao produžetak kući. Čak četiri palube sa različitih strana spajaju ovu kući sa otvorenim prostorima. Najveća od njih je polu-natkrivena krovnom konstrukcijom, koja stoji na tankim stubovima.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

 

Povezane teme