Moderan produžetak kuće za viktorijanski dom u Londonu

Dođe vreme kada svakom domu kog krase decenije postojanja zatreba preobražaj.

Savremeno doba diktira tempo života, pa je tako u jugoistočnom Londonu jedan dom koji nosi viktorijanski pečat, nedavno dobio nesvakidašnju ekstenziju. Minifie Architect studio je dobio zadatak da projektuje produžetak za ovu porodičnu kuću u zadnjem delu, zajedno sa baštenskom sobom koja će uneti moderan dodir u rezidenciju.

Nova kuhinja i trpezarija otvorenog plana postale su srce ovog doma. Klasična viktorijanska estetika izvornog doma ostala je nepromenjena, dok se u novom produžetku našla nova zona za svakodnevni boravak. Lagana i prostrana, ona je unela svežinu u ovaj ostareli dom. Sa izloženim zidovima od opeke i plavim ormarima koji privlače pažnju, produžetak deluje vedro i inspirativno.

Niz kojim dominiraju prozori sa tamnim okvirima dovodi dovoljno prirodne svetlosti u enterijer. Jednaka estetika proteže se i duž baštenske sobe, koja je postala  savršeni kutak za beg od užurbanosti velikog grada. Specifičnost ovog produžetka iznad kuhinje i trpezarije, ogleda se u vidu krova pod nagibom sa kosinama, koje stvaraju kompoziciju na plafonu.

Primetna je predivna kombinacija modernosti i klasike u ovom prostoru. Smerna rasveta sa plafona stvara umirujući efekat. Tragovi šperploče na lep način daju kontrast izražajnim plavim tonovima, a metalni detalji razbijaju monotoniju i uglađenost linija.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme