Minimalna koliba 053 – savršen primer modernog eskapizma

Preuzet iz engleskog jezika eskapizam predstavlja pojam koji označava - beg od stvarnosti.

Od početka globalne pandemije, svako od nas je tražio način da pobegne što dalje od urbane sredine koja je postala nepodnošljiva. Razmatrale su se i najmanje "zečije rupe" kako bi se pronašlo skrovito mesto za savršen – beg. Montažne kabine i male kolibe postale su upravo to – savršeni objekti za konekciju sa prirodom i rasterećenje misli.

Kompanija koja se bavi arhitekturom i dizajnom pod nazivom Tooke & Co, predstavlja još jednu u nizu sićušnih koliba, nazvanu Minimalna koliba 053. Nacrti ove kolibe mogu vam poslužiti da i sami nešto slično sagradite u svom zadnjem delu dvorišta i kreirate jedinstveno mesto za beg od stvarnosti.

Uz dosadašnjih 50 koliba koliko nudi kompanija i još mnogo onih čija je izrada najavljena, zainteresovani kupci imaju mogućnost da sa lakoćom pronađu kolibu iz svojih snova. Dizajn Minimalne kolibe polazi do većih izdanja koja sadrže tri spavaće sobe do manjih studijskih koje se mogu koristiti kao saune, igraonice ili kao kućna teretana.

Sa trougaonim okvirom koliba 053 predstavlja jednu od najmanjih koje je dizajnirala ova kompanija. Savršenu uglovi, ravna fasada i strmi vrh čine okvir ove male kolibe, pri čemu visok krov donosi unutrašnjem prostoru neohodnu prostranost i stavlja na kolibu velike prozore. Sa jedne strane koliba 053 zamagljuje granicu između unutrašnjeg i spoljnog prostora velikim staklenim prozorom koji se proteže do svakog njenog ugla, izlazeći pri tom na mali trem. S druge strane nalazi se pravougaoni prozor koji je vrlo nisko postavljen, tik iznad nivoa zemlje.

Prema nacrtu koliba 053 predstavlja studio koji uključuje čajnu kuhinju i dnevni boravak sa opcijama za šporet na drva ili plin, podno grejanje i dodatak za hlađenje. Prostor za tuširanje predviđen je sa spoljašnje strane kolibe što doprinosi tome da se ostvari još intimnija konekcija sa prirodom. Specifičan geometrijski oblik, dozvoljava ovoj maloj kolibi da bude postavljen na različitim lokacijama.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Dizajner: The Minimal Hut x Tooke & Co

Povezane teme