Minimalističko utočište za meditaciju u ruskoj šumi

Smeštena na vrlo zanimljivoj lokaciji, u šumama Sibira, nalazi se minimalistička kuća za meditaciju.

Ona predstavlja savršen beg od urbanog načina života na ivicama guste borove šume. Arhitektonski studio A61 i dizajneri enterijera YY design stvorili su jedinstven prostor za meditaciju u kom se posetioci mogu udobno smestiti, opustiti i povezati sa prirodom.

Kuća je leđima okrenuta ka ulici na severu imanja i na sebi gotovo da nema prozora. Strogi jednospratni volumen podiže se u visinu na južnoj strani otvarajući se ka šumi sa nekoliko većih otvora i sa zaklonjenom terasom. Neobično utočište obavijeno je tankim drvenim letvicama, sa upečatljivim crnim okvirima oko prozora. Modernost i elegancija protkani su kroz ovo zdanje u sred sibirske šume.

Ulazno dvorište prekriveno je belim šljunkom i ispunjeno sadnicama breza. S druge strane nalazi se veće dvorište koje je prekriveno travom i služi za aktivnosti na otvorenom. Enterijer je podeljen na javne i privatne površine uz pomoć terase koja je okrenuta ka šumi. Dnevni boravak otvorenog plana sadrži salon dvostruke visine u čijem središtu je peć na drva, a uz njega su trpezarija i kuhinja.

Prostor iznad trpezarije rezervisan je za relaksaciju. Privatni prostori na drugoj strani uključuju sobu za jogu i meditaciju, kao i kupatilo. Glavna spavaća soba nalazi se na gornjem nivou i ima maksimalnu privatnost, dok se uz nju nalazi i mala soba za goste.

Dizajn enterijera odražava minimalistički osećaj koji dolazi spolja. Podne obloge od prirodnog drveta, zidne obloge i ugrađeni nameštaj prelivaju se iz prostorije u prostoriju, dajući naklon pejzažu koji se nalazi spolja. Minimalno ovaj dom narušava prirodnu ravnotežu predstavljajući savršeno mesto za povlačenje i osamu.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

 

Povezane teme