Minimalistička kuća inspirisana crnom štalom u Holandiji

Neobična gradnja širom sveta vrlo često zna da ostavi snažan utisak.

Na periferiji jednog holandskog sela, studio AAAN's House Zevenhuizen dizajnirao je moderan dom koji se stapa sa ruralnim okruženjem. Skulpturalni crni oblik ostavlja snažan vizuelni utisak na krajolik kojim dominiraju polja i tradicionalni domovi. Jednostavan oblik ove kuće, nastao zahvaljujući modernoj gradnji, čini da ona izgleda kao izdanak klasične staje iz daleka, dok je njena unutrašnjost naglašena minimalističkim detaljima.

Veliki zastakljeni prostor dominira unutrašnjim delom ove crne skulpture, a njegova svrha se ogleda u efikasnom razbijanju monolitnog stila same kuće. Veliki prozori u prostor unose snopove svetla i čine unutrašnjost prijatnijom.

Prostorije za svakodnevni boravak nalaze se na istočnoj i južnoj strani kuće, dok su veliki volumeni stvoreni kako bi se napravila snažna vizuelna veza sa okolnom baštom. U samom središtu kuće nalaze se stepenice, garderober, toalet i kamin koji se spajaju u jedan – “komad nameštaja”. Ovo je inovativno rešenje koje štedi prostor i služi kao multifunkcionalna celina.

Spoljašnja gradnja odlikuje se vlaknastim cementnim pločama, koje kući daju neverovatnu izražajnost. Prelaz sa fasade na krov je upravo zahvaljujući njima neprimetan, što kući daje taj prepoznatljiv stil štale.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Arhitektura

Povezane teme