Meksička arhitektura slavi nesavršenost lepote

Ova neverovatna kuća pod nazivom Casa Ojiva smeštena je na vrhu brda u meksičkom gradu San Huan del Riju, i predstavlja netaknutu oazu koja će svakom gostu obezbediti mir i relaksaciju...

U pitanju je projekat planiran za par koji želi da pobegne od užurbanog grada i bude okružen pejzažom divljine, reka i zvezdanih noći. Nesvakidašnja građevina na vrhu brda je rođena kao ponovna veza između čoveka i prirode, transformišući gotički prednji luk u dva lista koja izlaze iz glavne fasade i projektuju se prema zadnjem delu kuće.

Ovi betonski listovi koji uokviruju glavni ulaz sastoje se od suvih grana koje se prožimaju kroz sredinu listova formirajući element sličan rešetki koja istovremeno služi i kao zaštita i kao teksturni element za fasadu. Završne obrade kuće bile su inspirisane nesavršenošću lepote koja dozvoljava sirovi originalni materijal bez fizičkih izmena.

Beton i drvo su preovlađujući materijali u ovom projektu, gde prvi stvara različite teksture, a drugi - kao stabla, grane i kamene ploče, dobija se direktno sa postojeće lokacije. Upravo zbog te jedinstvene geografske lokacije odlučeno je da se koriste materijali iz okoline koji su zauzvrat bili usklađeni sa okruženjem i prijateljski raspoloženi prema životnoj sredini.

Za dizajn enterijera odabrane su neutralne bež, sive i crne nijanse koje takođe poštuju boje prirode kao što su promenljive boje neba, fauna i flora. Žive boje odvlače pažnju od majke zemlje, a neutralne boje omogućavaju poigravanje teksturama materijala kako bi se stvorio veći vizuelni utisak i dubina prostora. Akcenti dekora uključuju vunenu ćebad, teksturirane presvlake, meksičke ukrase i skulpturalni komad kuhinjskog ostrva koji ima usidren kamen na levoj strani.

Arhitektonski program kuće sastoji se od otvorenog tlocrta, apartmana sa bračnim krevetom, dve ležaljke, potpuno opremljene kuhinje sa ostrvom, i kupatila sa tušem i kadom. Svaka oblast vizuelno završava u prozoru koji uokviruje impresivni pejzaž. Dodajmo i to da đakuzi neobičnog oblika smišljeno zauzima centar velike terase kako bi stanare pozvao da uživaju u toplim zvezdanim noćima.

izvor: casaojiva

Povezane teme