Manji krovni delovi i tamna spoljašnjost definisali jedan japanski dom

Svaki dom prilagođava sebi jedinstven set strategija i ispunjen je prilagođenim detaljima koji mu daju poseban karakter.

Upravo jedinstvenost je ona koja omogućava jednom domu da zadovolji potrebe svojih vlasnika. Iz tog razloga više nego ikad nailazimo na različita arhitektonska rešenja, koja ponekad deluju nelogično dok se ne – zagrebe površina. Tek ispod spoljašnjosti “vidi” se dobar razlog zbog kog su korišćeni određeni materijali, konstrukcijska rešenja i raspored prostorija. Danas vam predstavljamo jedan izuzetno zanimljiv dom u Japanu, koji je našao svoje mestu u urbanom gradskom naselju.

Ovaj dom se prostire na oko 66 kvadrata i rasporađen je na tri nivoa. Dva su razloga zbog kojih on na sebe skreće pažnju svih onih koji prolaze kraj njega. Jedan je njegova izuzetno mračna i elegantna spoljašnjost, načinjena od cinka, aluminijuma i silicijuma. Druga je briljantna upotreba manjih krovnih delova koje je dizajirao studio Design Associates Nakamura. Svaki krov se nalazi u drugom smeru i omogućava ovom domu da se stopi sa gradskim pejzažem.

Spoljašnji deo kuće načinjen je od nekoliko različitih završnih obloga – drveta, metala i stakla, što doprinosi odsustvu jednoličnosti. Uz pametnu drvenu nadstrešicu, ovaj relativno mali dom deluje prostranije. Unutrašnjost je znatno svetlija od spoljašnjosti i istaknuta je belom bojom i obiljem drveta koje daje pozadinu svakoj prostoriji.

U prizemlju je smešten dnevni boravak sa trpezarijom, kuhinjom, radnom sobom i kupatilom, dok se na spratu nalaze spavaće sobe, kao i dodatno kupatilo i privatne prostorije. Predivna mala terasa i atrijum upotpunjuju ovaj moderni japanski dom. Toplo osvetljenje i skriveni prostori za odlaganje, kao i minimalni dekor zajedno sa filozofijom dizajna “bez nereda” doprinose tome da prostor deluje svetlo i prozračno.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Foto: Keishin Horikoshi

Povezane teme