Maleni domovi imaju sve što je potrebno za moderan i udoban život

Tek nekih pedesetak metara kvadratnih je bilo sasvim dovoljno da se izgradi jedinstven maleni dom koji u sebi sadrži sve što je potrebno za jedan moderan i udoban porodičan život...

Ovaj australijski dom ima sve što je potrebno za održivo, udobno i kreativno stanovanje unutar veoma malog prostora. Smešten na mestu sa strmim nagibom grebena, ovaj unikatan kompleks se sastoji od tri mala stana koja imaju širok pogled na grad ali i na okolne planine. Svaki stan je jedinstven dizajn koji direktno odgovara svim zahtevima lokacije, a ograničenja dizajna su uključivala ograničen pristup lokaciji, kameni nagib od 30 stepeni i postojeću zaštićenu vegetaciju.

Izazovi lokacije nisu doživljavani kao negativni delovi ove nesvakidašnje arhitektonske priče, već kao mogućnosti da se inspiriše jedinstvenost. Slikoviti slojevi kao i razmišljanje na temu zaštite od požara motivisali su dizajnere da se odluče za čelične obloge koje su detaljno razrađene na način da apstraktno odražavaju teksturu kore na obližnjem drveću.

Bogata tamna boja omogućila je zgradama da vizuelno nestanu u svom pejzažu, dok su temelji koji podržavaju zgrade usidreni na istrošenoj steni u fasetiranoj čeličnoj konstrukciji. Broj ovih konstrukcija je od starta bio ograničen kako bi se smanjilo ometanje lokacije, a dobijeni čelični okvir koji izgleda kao da lebdi omogućio je prisustvo divljih životinja na lokaciji.

Posmatrano sa unutrašnje strane, stanovi su obloženi prirodnom plutom i tasmanskim hrastom. Pluta izoluje i ne sadrži sintetičke smole ili hemikalije, a obloge od tasmanskog hrasta su završene u aromatičnom prirodnom organskom ulju.

Dizajniranje malih prostora zahteva pažljivo razmatranje i manipulaciju zapreminom, pa je tako u svim stanovima primetna podela prostora u horizontalnoj i u vertikalnoj ravni. Ovo omogućava da se svaki prostor oseća mnogo veći od njegove stvarne veličine. Jednostavna geometrija i zapremine koje se seku dovode do neočekivanih vizuelnih veza. Pogledi su slojeviti, prelaze pod uglovima kroz druge prostore i dalje u pejzaž.

Značajna ekološka korist može se ostvariti kada se grade ovako mali životni prostori. Male zgrade zahtevaju manje materijala za izgradnju i znatno manje energije za rad, a ovi stanovi su primer gradnje koja prioritet daje prostornom kvalitetu, iskustvu dizajna i smanjenom uticaju na životnu sredinu.

Izvor: archdaily

Povezane teme